burgers met chorizo en manchego

Chorizoworstjes zijn varkensworstjes die vers, gedroogd of halfgedroogd worden aangeboden, op smaak gebracht met gerookte-paprikapoeder, knoflook en chilipeper. Wij mengen ze graag door gehakt en vormen er flinke burgers van die we besmeren met een relish van zoete tomaten en gerookte paprikapoeder.

Chorizo is ook heel erg lekkere smaakmaker voor in paëlla

burgers met chorizo en manchego

hoofdgerecht | 4 personen

150 g verse chorizo*, vel verwijderd, vlees verkruimeld
500 g mager rundergehakt
2 tl zoet gerookte-paprikapoeder (pimentón de la Vera)
2 el peterselie, fijngesneden 2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tomaten, fijngehakt
60 ml passata (gezeefde tomaten)
4 plakken jamon* of prosciutto
100 g manchego*, in dunne plakken
4 brioche- of hamburgerbroodjes, opengesneden, geroosterd
rucola, voor erbij

Doe de chorizo met het gehakt, 1 theelepel paprikapoeder en 1 eetlepel peterselie in een keukenmachine en meng met de pulseerknop. Voeg flink zout en peper naar smaak toe en vorm er 4 hamburgers van. Laat ze afgedekt 30 min. in de koelkast opstijven.

Verhit een houtskoolgrill alvast voor. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de ui 1-2 min. zachtjes tot hij glazig maar niet gekleurd is. Voeg de gehakte tomaat, passata en overgebleven theelepel paprikapoeder toe en laat alles 3-4 min. af en toe roerend sudderen tot het mengsel de dikte van een relish heeft. Roer de overgebleven peterselie door de relish en breng op smaak met zout en peper.

Gril de jamon op de grill aan beide kanten krokant. Zet opzij en houd warm. Bestrijk de burgers met de overgebleven eetlepel olie en gril ze in 3 min. per kant gaar. Leg op elke burger een paar plakken manchego en bak nog kort tot de kaas smelt.

Verdeel de helft van de relish over de 4 broodjes, leg op elk wat rucola, een burger, nog wat relish, de krokante jamon en de kapjes.

Bereiden ± 30 min. / opstijven ± 30 min.

* Chorizoworstjes zijn varkensworstjes die vers, gedroogd of halfgedroogd worden aangeboden, op smaak gebracht met gerookte-paprikapoeder, knoflook en chilipeper. Jamon is gedroogde gezouten ham, de fijnste soort is jamon iberico met een unieke smaak die afkomstig is van de eikels die de ibericovarkens eten. Vervang hem door serranoham of prosciutto. Manchego is een harde kaas, oorspronkelijk van schapenmelk uit La Mancha.

DIT GERECHT KOMT UIT HET KOOKBOEK DELICIOUS. PROEF DE WERELD!

Maak je burger nóg lekkerder met de bbq-sauzen, mosterd en ketchup van delicious.! Bestel ze snel in onze webshop.

burgers-chorizo-delicious