pompoenbroodjes met roomkaasglazuur

Left-over pompoen? Voor deze pompoenbroodjes heb je maar 200 g pompoen nodig, wat precies genoeg is om ze een diepe aardse en zoete smaak te geven. Je rolt ze op met een vulling van gekruide rozijnen en cognac en sprenkelt er voor ’t serveren een gulle drizzle roomkaasglazuur over.

pompoenbroodjes met roomkaasglazuur

brood | voor 10 stuks v

200 g geschilde pompoen, in stukjes
125 ml melk, verwarmd
zakje gedroogde gist à 7 g
55 g fijne kristalsuiker
560 g bloem + extra voor het bestuiven
1 tl kaneelpoeder
¼ tl gemalen nootmuskaat
¼ tl koekkruiden
60 g bruine basterdsuiker
1 ei
150 g ongezouten boter, gesmolten, afgekoeld + extra voor het invetten

vulling
120 g sultananrozijnen
80 ml cognac of rum
150 g bruine basterdsuiker
50 g fijne kristalsuiker
½ tl kaneelpoeder
¼ tl gemalen nootmuskaat

roomkaasglazuur
90 g poedersuiker, gezeefd
50 g stevige roomkaas, op kamertemperatuur
30 ml melk

Stoom de pompoen 15-20 min. in een stoompan of stoombloem tot de pompoen zacht is. Laat uitlekken en pureer in een keukenmachine tot een gladde puree.

Vet een ronde cake- of springvorm van 28-30 cm ∅ in en bekleed de vorm met bakpapier.

Klop de melk, gist en ½ tl fijne kristalsuiker in een kom door elkaar. Laat 10 min. staan tot het mengsel schuimig is.

Roer de bloem, specerijen, basterdsuiker, de rest van de fijne kristalsuiker en 1 tl zout in de kom van een elektrische mixer met deeghaak door elkaar. Voeg het gistmengsel, het ei, de pompoen en 90 g boter toe en meng alles 3 min. op gemiddelde snelheid, of tot je een plakkerig, vochtig deeg hebt. Schep het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 1 min. tot het deeg glad is. Leg het in een ingevette kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme plaats 1 uur rusten of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Week intussen voor de vulling de sultanarozijnen 30 min. in de cognac of rum. Giet af. Meng in een kom de 2 soorten suiker en specerijen.

Kneed het deeg door en rol uit to een rechthoek van 30×40 cm. Bestrijk met de resterende 60 g boter en strooi de specerijen-suikervulling en de rozijnen erover, laat aan de lange kanten een rand van 2 cm vijr. Rol het deeg in de breedte op en snijd het in 10 gelijke ronde stukken. leg een van de stukken met de snijkant boven in het midden midden van de cakevorm en leg de andere stukken eromheen. Dek af en laat op een warme plaats 2-3 uur rusten tot het deeg in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Bak de broodjes 25 min. of tot ze goudbruin zijn. Laat kort afkoelen in de vorm en leg ze dan op een taartrooster om volledig af te koelen.

Klop voor het roomkaasglazuur alle ingrediënten tot een glad mengsel. Besprenkel de broodjes voor het serveren met het glazuur.

Bereiden ± 50 min. / rijzen ± 4 uur + 10 min. / weken ± 30 min. / oven ± 25 min. / afkoelen ± 2 uur.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN

 

pompoenbroodjes-delicious