Alles over chorizo: dit is waarom je het altijd in huis wil hebben

Wanneer het op worst aankomt, dan roepen wij al snel chorizo! Want de Spaanse varkensworst zit – als je de beste koopt – vol smaak. De kruiden variëren, maar pimento choricero zit er altijd in. Dat is een speciale soort paprikapoeder met meer etherische oliën die de worst meer smaak én een langere houdbaarheid geven.

Ook verrukkelijk: salade met warmgerookte makreel, appel en chorizo.

Lekker bij… 

Door het zoetige, gerookte paprikapoeder is chorizo een super smaakmaker. Het geeft smaak aan alles en doet het opperbest in eigerechten, bij geroosterde groenten, maar ook naast kip en in salades. Gegrilde chorizo en gegrilde inktvis gaan geweldig samen, gewoon met vers brood, wat peterselie en olijfolie.

Hier koop je chorizo 

Over het algemeen is droge chorizo – gedroogd in de koude bergwind – (hopelijk) overal te koop. Voor kwaliteitschorizo ga je naar Spaanse winkels (ook online) of een goede slager. Halfgedroogde chorizo is vochtiger en smeuïger en wordt veel gebruikt om te bakken en grillen en om stoofschotels te maken. En als je zelf chorizo wilt draaien: bij Spaanse online winkels kun je ook veel soorten peper – bijv. chipotle – en gerookt paprikapoeder kopen.

chorizo

Ons lievelingsrecept met chorizo: gevulde kip met chorizo 

Gevulde kip doet het goed met wat knapperig brood en tapas. Dat kunnen wat geroosterde paprika’s of een in puntjes gesneden frittata zijn.

gevulde kip met chorizo

hoofdgerecht | 4 personen

1 sjalot, geraspt
3 el bladpeterselie, fijngesneden
45 g paneermeel, het liefst fijngemalen oud brood
1 ei, losgeroerd
rasp van 1 (bio)citroen
120 g droge chorizo, zonder vlies, fijngesneden
4 kipfilets met vel*
1 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 190° C.

Meng in een kom de sjalot, peterselie, het paneermeel, ei, citroenrasp en de chorizo.

Schuif dit mengsel met je vingers voorzichtig onder het vel van de kipfilets en zorg dat het vel rondom aan het vlees vast blijft zitten. Vul elke kipfilet met een kwart van het mengsel en spreid het goed uit. Bestrooi het vel met zout en peper.

Verhit in een ovenbestendige koekenpan of braadpan de olie op matig tot hoog vuur. Bak de kipfilets 3 min. met het vel omlaag tot ze kleuren. Keer ze en bak ze nog 20-25 min. in de oven of tot ze gaar zijn.

Serveer de kip direct met jus uit de pan.

* Kun je geen kipfilets met vel krijgen, ga dan uit van bijv. kipkarbonades of bouten, daar zit het vel zeker aan. Bak deze dan 30-35 min. in de oven. Of koop een hele kip en snijd hiervan de borstfilets met vel af. Van de rest kun je lekkere bouillon trekken.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 25 min.

chorizo

RECEPTEN ROSIE RAMSDEN FOTOGRAFIE LAURA EDWARDS STYLING LIZZIE HARRIS & POLLY WEBB-WILSON 

chorizo