nr.1 foodmagazine

pittige gazpacho met krab

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

gazpacho

Summertime and the living is easy… Een paar kleine voorgerechten vragen wat meer voorbereiding, maar het is wel extra feestelijk. Kip met mangosalsa, tabouleh of deze pittige gazpacho met krab. Stuk voor stuk ideale appetizers. Vooral samen met een frisse jampotcocktail.

pittige gazpacho met krab

lunch- of hoofdgerecht | 4-6 personen

2-3 el olijfolie
1 rode ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 jalapeñopeper* of groene peper, fijngesneden
2 blikken tomaatblokjes à 400 g
½ tl gedroogde oregano
½ tl komijnpoeder (jinten)
1 tl gerookt paprikapoeder**
¼ tl gedroogde chilivlokken***
1 tl fijne kristalsuiker
500 ml kippen- of groentebouillon
1 el sherry- of rodewijnazijn
6 maïs- of tarwetortilla’s
zonnebloemolie voor het frituren
200 g verse gekookte krab****
korianderblaadjes en avocadoblokjes, voor garnering
limoenpartjes, voor erbij

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en jalapeñopeper 1-2 min. tot ze zacht zijn. Voeg de tomaat, oregano, specerijen, suiker, wat zout en peper en de bouillon en azijn toe. Breng aan de kook en laat in 10 min. iets inkoken op laag vuur. Laat de soep iets afkoelen en pureer hem in delen glad. Laat de soep door en door koud worden in de koelkast.

Snijd 2 tortilla’s in dunne repen. Verhit de zonnebloemolie in een grote (frituur)pan tot 190ºC (een blokje brood bakt in 30 sec. bruin als de olie heet genoeg is). Frituur de tortillarepen in ± 1 min. goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schep de soep in diepe borden of kommen. Verdeel de krab, tortillarepen, korianderblad en avocado erover. Rooster de resterende 4 tortilla’s en serveer ze bij de soep samen met de limoenpartjes om erover uit te knijpen.

* Verse jalapeñopepers zijn online te koop en soms bij de supermarkt. Ingemaakt zijn ze in pot verkrijgbaar bij de supermarkt.

** Gerookt paprikapoeder (pimentòn de la vera) is te koop bij delicatessen- en kookwinkels en via internet, vervang het evt. door gewoon paprikapoeder.

*** Of neem cayennepeper nemen als alternatief

**** Te koop bij goedgesorteerde viswinkels, vervang het evt. door kreeftenvlees, garnalen of wat krab uit blik.

Bereiden ± 45 min. / koelen ± 2 uur.

RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN

gazpacho