nr.1 foodmagazine

eke’s super chewy brownies

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laat het maar aan Eke over om een recept net zolang te testen totdat het perfect klopt. Na uitgebreide studie weet hij hoe je de krokantste en super chewy brownies bakt. Maar hoe herken je een goed brownierecept? Volgens hem zit het in de suiker, de cacao én het vet dat je gebruikt. Dus: tijd voor een kort college brownies bakken.

‘Brownies, ik ben er zelfs een tijd lang verslaafd aan geweest. In mijn winkel in IJburg* bakte ik ze dan ook bijna dagelijks! Nog steeds neem ik een heel goed recept uit de historische reeks kookboekjes van Blue Band, die met die ringbandjes. Deze brownie is lekker krokant aan de buitenkant maar blijft zacht en smeuïg vanbinnen. Wat mij betreft de twee belangrijkste eisen aan een brownie. Helaas stelt niet elke browniebakker dezelfde eisen. Te vaak zijn brownies gewoon droge chocoladecakejes met een matige chocoladesmaak.

maximale chocoladesmaak

Een stevige chocoladesmaak krijg je door goed cacaopoeder te gebruiken. Cacao geeft meer chocoladesmaak aan gebak dan gesmolten chocolade. Logisch, want cacaopoeder heeft veel meer vaste cacaobestanddelen dan chocolade. Zelfs hele pure chocolade bevat minder cacao omdat er altijd een deel cacaoboter en suiker nodig is om de chocola eetbaar te maken. Om de maximale chocoladesmaak uit cacaopoeder te halen, los je het eerst op in kokend water. De aroma’s die opgesloten zijn in het cacaopoeder kunnen dan beter ontsnappen en zich verspreiden door het beslag. Spatel je cacaopoeder rechtstreeks door een beslag dan levert dat veel minder chocoladesmaak op. Wantrouw daarom recepten die alleen cacaopoeder toevoegen, tenzij het alleen om kleur gaat natuurlijk.

de juiste textuur

Die lekkere smeuïge structuur van brownies, die nog wel wat weerstand biedt (chewy!) krijg je door de combinatie van plantaardige olie en boter. Plantaardig vet blijft namelijk vloeibaar**, ook op koelkasttemperatuur, terwijl boter stevig blijft. Daarnaast is een flinke hoeveelheid suiker ook belangrijk voor de smeuïgheid. Suiker houdt het vocht goed vast in gebak en zorgt ervoor dat de brownies lang houdbaar zijn. Gebruik kristalsuiker omdat dit een krokantere korst geeft dan basterdsuiker. Het vocht in kristalsuiker voorkomt dat de suiker goed kan uitdrogen aan de oppervlakte en krokant wordt.

het beste recept

Dit brownierecept is wat mij betreft de absolute topper. Bekijk wel welke baktijd het beste bij jou smaak past. Houd je van heel fudgie zachte brownies, bak ze dan ± 30 minuten. Bewaar de brownies dan wel in de koeling anders worden ze te zacht. Voor een iets steviger resultaat, mijn voorkeur, kunnen ze 40 à 45 minuten in de oven. Probeer brownies ook eens met hazelnoten, die geven extra beet. Zeker weten dat ook jullie verslaafd raken aan deze brownies. Meer over brownies? Bekijk hier de instructievideo!’ 

* Boerenjongens eetwinkel. Inmiddels in handen van nieuwe eigenaren.

** Er zijn ook plantaardige vetten, als cacaoboter en kokosvet, die wel hard zijn op kamertemperatuur.

TEKST EKE MARIËN