nr.1 foodmagazine

vinaigrette

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Maak stap voor stap onze basisvinaigrette. Om vervolgens er je eigen twist aan te geven met andere ander azijn, olie of mosterd.

Even een salade in elkaar draaien is inderdaad zo simpel als het maar kan. Je maakt een vinaigrette van ingrediënten die je toch al in huis hebt. Maar daarin schuilt juist het geheim. Want welke olie, azijn en verdere smaakmakers voeg je toe? Citroenschil en venkelzaad? Of maak je eerst homemade gearomatiseerde olie door zelf specerijen en kruiden toe te voegen? Hoe dan ook, dit is onze basisvinaigrette waarin je al je creativiteit kwijt kunt.

100 saladeideeën verzameld? Hét Saladeboek van delicious. bestel je easy hier

basisvinaigrette

bijgerecht | 4-8 personen

2 el wittewijnazijn
2 tl dijonmosterd
½ tl zout
versgemalen peper
100 ml extra vierge olijfolie

Voor een Franse basisvinaigrette heb je azijn of citroensap, mosterd, zout, peper en een goede olie nodig. Door toevoeging van bouillon of fond krijg je een nóg lekkerder smaak.

Zout lost goed op in waterhoudende vloeistoffen als azijn en citroensap, maar niet in olie. Het is dus belangrijk dat je het zout eerst in de azijn oplost. Meng azijn, mosterd en zout in een kommetje en klop zolang totdat het zout is opgelost in de azijn.

Voeg naar smaak versgemalen peper toe. Je kunt witte, zwarte of gemengde peper gebruiken, wat je maar lekker vindt. Peper lost goed op in olie. Voeg je peper lang van tevoren toe, dan is de smaak minder geconcentreerd in de gemalen korrel, maar meer verspreid over de olie.

Doe de olie in een kom. Schenk het azijnmengsel in een kom of litermaatje, zodat je het goed kunt doseren en giet dit, al kloppend met een kleine garde, in een dun straaltje bij de olie. Klop de vinaigrette goed door, hierdoor bindt het mengsel licht. Evt. kun je de vinaigrette nog iets meer op smaak brengen met peper.

Een dressing met in verhouding minder olie zal zich weer scheiden nadat deze even staat. Als je de dressing in een flesje of jampot overgiet, schud je nog even flink vlak voor gebruik om de vloeistoffen met elkaar te vermengen. De dressing is een aantal weken in de koelkast houdbaar. Schud of klop de dressing altijd vlak voor gebruik.

Hoe meer olie je toevoegt, hoe beter en langer de dressing ‘houdt’ en hoe beter de dressing aan de sla zal blijven ‘hangen’.

Bereiden ± 5 min.

merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!

vinaigrette | delicious