smørrebrød

opening

Niks mis met onze boterham met kaas, maar de Scandinaviërs pakken broodbeleg beter aan. Hun smørrebrød is fris, zout, zuur, romig en alles waar we pre-lente trek in hebben.

rogge-tarwe met tartaar

rogge-tarwebrood met tartaar en gepocheerd ei

smorrebrod | 4 stuks

1 grote kruimige aardappel*, ongeschild
200-300 ml plantaardige olie* voor het frituren
1 biefstuk van ± 150 g
1 el extra vierge olijfolie
4 superverse eieren
4 sneden rogge-tarwebrood (bol, natuurwinkel)
½ witte ui, fijngesneden
4 kleine augurkjes, fijngesneden

Snijd de aardappel met een dunschiller of mandoline in dunne plakjes van ± 2 mm. Haal ze door een bak water en laat ze uitlekken in een zeef. Leg ze uit op een theedoek of keukenpapier en dep ze droog. Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 160°C of gebruik een frituurpan met voldoende olie. Bak de aardappelschijfjes in delen in 3-4 min. goudbruin. Schud de chips goed uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zout.

Hak de biefstuk met een scherp mes fijn tot een grove tartaar. Breng het vlees in een kommetje op smaak met zout, peper en de olijfolie.

Vul een grote koekenpan met ± 4 cm water en breng het tegen de kook aan. Breek een ei boven een pollepel en laat het ei vanaf de pollepel in het hete water glijden. Doe hetzelfde met de andere 3 eieren, houd wat ruimte tussen de eieren. Gaar de eieren ± 4 min. in het hete water, zorg ervoor dat het water niet gaat koken. Schep de eieren met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken op keukenpapier of een theedoek.

Beleg de boterhammen met een laagje tartaar en verdeel de ui en augurk erover. Leg op elke boterham een gepocheerd ei, bestrooi met zout en peper en verdeel de chips erover.

* Of neem kant-en-klare chips.

Bereiden ± 40 min.

maanzaadbrood

zaadjesboterhammen met gepocheerde kip en piccalilly

smorrebrod | 4 stuks

1 kipfilet à ± 200 g
300 ml kippenbouillon
3 cm gemberwortel, in dunne plakjes
4 maanzaad- of sesamboterhammen
100 g hüttenkäse
3-4 el piccalilly
½ sneetje roggebrood, fijn verkruimeld
2-3 el verse korianderblaadjes

Leg de kipfilet in een steelpan en schenk de kippenbouillon erover zodat de kipfilet onder staat. Voeg de plakjes gemberwortel toe en breng de bouillon tegen de kook aan. Pocheer de kipfilet ±15 min. op laag vuur met een deksel op de pan, laat de bouillon niet koken. Neem de kipfilet uit de bouillon* en laat ± 30 min. afkoelen. Pluk het kipvlees in dunne reepjes.

Beleg de boterhammen ruim met hüttenkäse, verdeel de reepjes kippenvlees erover en bestrooi met een beetje zout en peper. Schep wat piccalilly op de boterhammen, strooi de roggebroodkruimels erover en garneer met de blaadjes koriander.

* Bewaar de bouillon als basis voor een soep of saus.

Bereiden ± 30 min. / afkoelen ± 30 min.

roggebrood 1

roggebrood met haring en roomkaas

smorrebrod | 4 stuks

1 kleine rode ui, in ringen
sap van ½ citroen
4 sneetjes (Gronings) roggebrood
50 g verse roomkaas
2 haringen
versgemalen witte peper
1 el kappertjes, uitgelekt
evt. 1 el dille, grof gehakt

Marineer de rode-uiringen 15 min. in het citroensap. Bestrijk het roggebrood met de roomkaas. Leg op  elk sneetje een halve haring. Verdeel de gemarineerde rode-uiringen erover en bestrooi met peper, kappertjes en met dille als je die gebruikt.

Bereiden ± 15 min. / marineren ± 15 min.

vegabrod

tijgerboterhammen met kruidenroomkaas en tuinerwten

smorrebrod | 4 stuks v

100 g roomkaas
1 el fijngehakte bieslook
1 el fijngehakte bladpeterselie + paar blaadjes voor de garnering
2 el fijngehakte verse munt + paar blaadjes voor de garnering
100 g diepvriestuinerwten, ontdooid
1 el extra vierge olijfolie
1 tl citroensap + 1 tl citroenrasp van 1 (bio)citroen
1 tl honing
4 dikke sneden tijgerbrood
50 g Hollandse groentenchips

Meng de roomkaas in een kom goed met de bieslook, peterselie en de helft van de munt. Meng in een andere kom de tuinerwten met de olie, citroensap en -rasp, de honing en de rest van de munt. Breng de salade op smaak met zout en peper.

Beleg de boterhammen royaal met de kruidenroomkaas en lepel hierop de salade van tuinerwten.Bestrooi de boterhammen met de groentenchips en garneer met een blaadje munt en peterselie.

Bereiden ± 15 min.