gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij

Dat ging vlug! De delicious.vleesbox was al binnen een paar dagen uitverkocht. Jammer, maar gelukkig heeft van Kop tot Staart ook nog andere goedgevulde boxen te koop. Allemaal gevuld met vlees van grazende koeien en rondscharrelende varkentjes. Wij willen je graag inspireren met deze fluweelzachte stoof van ossenstaart.

gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij

hoofdgerecht | 4 personen

1 ossenstaart (± 1,3 kg), in stukken
2 el bloem
4 el olijfolie
250 ml rode wijn
1 l vleesfond
400 g tomatenblokjes (blik)
2 laurierblaadjes
4 tenen knoflook, schoongemaakt
500 g prei, stukken van ± 5 cm
1 tl karwijzaad
2 el boter
rasp van 1 (bio)citroen
4 el bladselderij, fijngesneden

Verwarm de oven voor op 180°C.

Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met zout, peper en bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem en braad het vlees rondom goudbruin aan. Leg de ossenstaart in een ovenschaal. Blus de koekenpan af met de wijn, voeg de vleesfond, tomaat, laurier en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en schenk over de ossenstaart. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet in de oven. Stoof in 4½ uur gaar. Controleer na 2 uur of er nog voldoende vocht in zit en voeg anders een beetje water toe.

Kook de prei in ruim water met zout in ± 10 min. gaar. Giet het kookvocht af en schep de boeter en het karwijzaad erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep het vlees met de jus in een diep bord en bestrooi met wat citroensap. Schep de prei ernaast. Strooi de bladselderij erover. Lekker met aardappelpuree met tuinkruiden.

Bereiden ± 25 min. / oven 4½ uur.

RECEPT YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN