een weekend vol spruiten

Spruitjes: je bent anti of je bent er gek op, een tussenweg is er vaak niet. Wij horen natuurlijk bij de fans! Dit weekend pleiten wij voor maximaal spruitplezier. Volgens Kirsten van lunchrestaurant Gartine kun je met de eigenwijze smaak van spruiten juist lekker experimenteren. Met iets zoets of zouts of iets fris, zuurs of romigs erbij, ontstaat telkens een nieuwe, verrassende smaak, waarmee je héél misschien zelfs de spruitenhaters verleidt.

Om te beginnen wat supereasy spruitinspiratie, bijvoorbeeld een spruitenroerbak. Roerbak kort voorgekookte spruitjes met uiringen en wat geraspte gember in olie goudbruin. Breng op smaak met zout, peper en wat citroensap. Serveer met geroosterde geschaafde amandelen of hazelnoten.

Voor een hartige spruitenclafoutis maak je een beslag van 225 g bloem, 4 eieren, een snuf zout en wat pimentpoeder. Giet samen met 600 g voorgekookte spruitjes en 100 g geraspte pecorino in een flanvorm en bak in de oven in 40-45 min. goudbruin en gaar op 180°C.

Spruitensoep, ook al zo easy, start je door gehalveerde spruitjes en wat blokjes aardappels met flink wat fijngesneden ui en knoflook in olie zacht 8 min. te bakken. Voeg 1 el karwijzaad en kippenbouillon toe, breng aan de kook en kook gaar. Pureer de soep en serveer met gegrilde broodjes met kaas.

spruiten

broodjes gevuld met spruitjes en mascarponecrème

lunchgerecht | 6 personen

150 g kleine spruitjes, schoongemaakt
35 g boter
1 grote ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, gehakt
2 el bloem
2 el geroosterd sesamzaad
5 takjes dragon, blaadjes afgeritst
150 g mascarpone
12 plakjes bacon
6 harde witte bolletjes (bijv. kaiserbroodjes)

Kook de spruitjes in 8-10 min. beetgaar, giet af en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180˚C

Verwarm in een steelpan de boter op halfhoog vuur en bak de uien en knoflook hierin langzaam goudbruin. Voeg de bloem toe en laat nog 2 min. zachtjes meegaren. Neem van het vuur. Voeg de sesamzaadjes, dragonblaadjes, mascarpone, spruitjes en zout en peper naar smaak toe en meng goed. Bak de plakjes bacon in een koekenpan knapperig op halfhoog vuur.

Snijd de kapjes van de bolletjes af (± 1/3) en hol de bolletjes voorzichtig uit.

Vul de broodjes met het nog warme mengsel tot aan de rand, leg het kapje erop en zet de broodjes 5 min. in de oven.

Leg de bacon als de broodjes uit de oven komen onder de broodkapjes en serveer.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 5 min.

spruitjes

spruitjeskroketten met karwij en kaas

lunch- of bijgerecht | 16 stuks

2 el karwij
400 g spruitjes, gehalveerd
3 gelatineblaadjes
90 g boter
130 g bloem + bloem voor paneren
300 ml groentebouillon
250 g jong belegen kaas, geraspt
4 eiwitten
paneermeel voor paneren
frituur- of arachideolie

Rooster in een droge koekenpan op halfhoog vuur de karwij knapperig, neem uit de pan en laat afkoelen.

Kook de gehalveerde spruitjes in ruim kokend water met zout in 3 min. beetgaar. Giet af, laat iets afkoelen en snijd ze heel fijn.

Week de gelatineblaadjes 5 min. in koud water.

Verwarm de boter in een ruime steelpan, roer de bloem erdoor en laat 3-4 min.goed garen. Voeg al roerende in delen de bouillon toe en roer steeds totdat de saus weer glad is voordat je nieuwe bouillon toevoegt.

Haal de pan van het vuur, voeg de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe en laat in de saus oplossen. Voeg nu de geraspte kaas, karwij en spruitjes toe en meng goed. Bekleed een ruime platte bak met plasticfolie en schep het mengsel erin. Druk gelijkmatig glad en laat 2 uur in de koelkast opstijven.

Zet 3 borden klaar, één met eiwit, één met bloem en één met paneermeel. Vorm kroketten van het spruitjesmengsel en wentel ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en dan door het paneermeel.

Verwarm de olie in een friteuse op 180°C. Bak de kroketten met niet meer dan 4 tegelijk in de hete olie diep goudbruin en laat op keukenpapier uitlekken.

Bereiden ± 45 min. / opstijven ± 2 uur

spruitjes

flensjes gevuld met spruitjes, geitenkaas en walnoten

lunch- of voorgerecht | 12 flensjes: 6 personen

1 el zonnebloemolie
75 g walnoten
250 g spruitjes
1 el witte wijnazijn
2 el olijfolie
1 el honing
20 g krulpeterselie, fijngesneden
½ rood vers pepertje, zaad eruit, fijngesneden
100 g verse geitenkaas, verkruimeld

flensjes
225 g bloem, gezeefd
1 tl bakpoeder, gezeefd
2 eieren
2 tl mierikswortel
1 teentje knoflook, fijngesneden
60 g boter

Roer voor de flensjes de bloem, het bakpoeder en eieren door elkaar en voeg 100 ml koud water al kloppend toe. Roer totdat de klontjes helemaal weg zijn. Voeg nog 375 ml koud water, de mierikswortel en knoflook toe en klop tot een glad beslag. Laat het beslag 30 min. afgedekt rusten.

Verwarm de boter in een middelgrote koekenpan totdat het gesmolten is en klop door het beslag. Verhit de pan tot flink heet en bak van het beslag 12 dunne flensjes. Klop het beslag telkens even door. Houd de flensjes warm op een bord boven een pan zacht kokend water.

Verhit voor de zonnebloemolie in een andere koekenpan en bak hierin de walnoten al omscheppend lichtbruin. Neem uit de pan, laat op keukenpapier uitlekken, bestrooi met zout en hak grof.

Halveer de spruitjes, snijd de kern eruit en haal de blaadjes los. Blancheer de spruitenblaadjes 1 minuut in ruim kokend water met zout en stort in een zeef. Koel ze snel onder stromend water, laat uitlekken en droog ze voorzichtig in een schone theedoek.

Klop van de azijn, olijfolie, honing, zout naar smaak, peterselie en het pepertje een mooie dressing. Meng 2/3 van de walnoten en 2/3 van de geitenkaas met de spruitjes en dressing en vul de flensjes hiermee. Bestrooi de flensjes met de rest van de geitenkaas en walnoten.

Bereiden ± 40 min. / rusten ± 30 min.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES

spruiten