51 tips voor dit weekend

weekendtips

Is je agenda voor dit weekend nog helemaal leeg? Daar komt snel verandering in. Wij hebben 51 weekendideeën voor je. Ga naar een festival, kook Koreaans uit ons nummer, bezoek 1 van onze lievelingsrestaurants of ontdek bier van lokale brouwers. We horen heel graag op Facebook wat jij uit ons lijstje hebt gedaan.

pho 91

1) Ga pho eten bij het Amsterdamse Pho 91. Wij aten gisteravond te laven aan grote kommen Vietnamese soep vol verse smaakmakers. Daarnaast veel streetsnacks: springrolls (vers en gefrituurd) met hoisin-pindasaus, bovenstebeste fried chicken met gekaramelliseerde vissaus en zachte viskoekjes met pickled wortel en daikon.

2) Ontdek het bier van Brouwerij ’t IJ bij Proeflokaal ’t IJ in Amsterdam, één van de betere zaterdagmiddaghangplekken. Proef het struisbier waar we zo van houden. Donker en met een hint van chocolade.

get-together

3) Bulgogi, kulfi en qyoza. Ga dit weekend aan de slag met ons get together-menu. 3 gratis recepten waarmee je een oosters feest op tafel zet.

4) Niet zelf bulgogi maken, maar wel bulgogi eten? Ga naar Koreaans barbecuerestaurant Yokiyo in Amsterdam. Wij komen er graag én vaak omdat de Koreaanse keuken misschien wel een van de lekkerste Aziatische keukens is. Waarom? Het land viert de ultiem hartige smaak umami door veel ingrediënten te laten fermenteren. In delicious.oktober vind je een flink aantal van Yokiyos recepten.

5) Den Bosch staat dit weekend op de kop tijdens Bourgondisch Den Bosch. Vier dagen lang kan iedereen aan de voet van de Sint Jan kennismaken met de bekende klassieke én opwindende nieuwe restaurateurs. Op zaterdagmiddag geeft Edwin Kats van restaurant Noble een kookdemonstratie.

rendang_600

6) In oktober op het menu: Jannekes Indonesische favorieten! Je kunt rendang prima de avond van tevoren maken, dan kunnen de smaken zich goed ontwikkelen. Wil je rendang écht in 40/45 minuten klaar hebben? Vervang de sukadelappen door hamlappen. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.

7) Koekjes bakken? Gebruik Zeeuwse bloem! In Zeeland groeit tarwe in  een zeeklimaat. De samenstelling van de bloem is daardoor net even anders: minder zetmeel, vochtiger en hij bindt minder goed. Perfect dus voor brosse koekjes! € 1,75 per kg, o.a. te koop bij de Bakwinkel.

8) Koop een taart. Een key-limepie, bijvoorbeeld. Bij Urban Bakery in Rotterdam kunnen ze dat heel goed. Deze bakkerij bakt van louter verse seizoensingrediënten heerlijke robuuste taarten waar we direct zin in krijgen. Bijvoorbeeld cheesecake met geitenkaas en marsalarozijnen! De finesse zit ‘m in de smaak. Voor een stadsbakker zijn ze vooruitstrevend, ze bakken geheel halal. Dat allemaal op een bijzondere plek in de stad, in de hofbogen.

9) Trek die fles wijn open die je hebt bewaard voor speciale gelegenheden.

Schermafbeelding 2014-09-12 om 17.03.06

10) Zweten? Dat lukt je zaterdag zeker op het Dutch Chili Fest in lichtstad Eindhoven. Op de markt bieden zowel professionals als amateurs producten met chilipepers aan en is er een ruilbeurs voor peperzaden. Bezoekers kunnen deelnemen aan of toeschouwer zijn van de heetste-hamburger-wedstrijd, chili con carne-kookwedstrijd en sambal & hot sauce contest.

11) Herfst is hier. En dus zijn er paddenstoelen. Champignons, shiitakes, oesterzwammen en cantharellen zijn een bron van mineralen (o.a. selenium, magnesium) en vitaminen. Maar vooral brengen ze smaak! Neem eens een desemboterham met gebakken shiitakes in sesamolie (aanrader!) of doe ze in je lunchsalade.

12) Wijn bij de paddenstoelen? Ga op zoek naar een Aardse wijn. Hoe aardser en aromatischer het gerecht, des te rijper en aardser de wijn. Kies voor gerijpt rood met een geur van leer, tabak, truffel en herfstbladeren. Of voor krachtige witte, op hout gerijpte, die al een aantal jaren oud is.

13) Maak zelf venkelworstjes. 

14) Ga appels en peren plukken op Landgoed de Olmenhorst. Daar groeien santana-appels en doyenné du comice- en conference-peren. Kijk hier voor de pluktijden (let wel: wie het eerst komt…).

15) Zie hier hoe het de Britse tv-koks Hairy Bikers verging in Hongkong.

16) En hier hoe tof ze het vonden in Thailand.

Schermafbeelding 2014-09-12 om 12.30.38

17) Weinig westerse culinaire journalisten weten zoveel van de Chinese eetcultuur als Fuchsia Dunlop. Hier bezoekt zij een dimsumrestaurant en legt ze uit hoe dimsummen eigenlijk hoort.

18) Pak delicious.oktober en kook je eigen Ottolenghi-diner. Wij geven je de recepten voor rijst met citroen en kerrieblad, salsa van rode ui en walnoten, salade van gekaramelliseerde vijgen met sinaasappel en feta en doperwtenkroketten met munt.

EIEREN

19) Lees over de bijzondere eieren die redacteur Bas in Taiwan at. ‘De dooier is de romigste die ik ooit proefde. Echt, clotted cream haalt ’t er niet bij. Het bruine eiwit smaakt een beetje zuur, maar best lekker.’

20) Wij kopen graag thee bij Betjeman & Barton. Ze hebben veel te veel keuze, dus daarom is het fijn dat alle verkopers je kunnen adviseren. Ze weten ook goed welke thee bij jouw diner past. B&B heeft twee winkels in Den Haag, maar wordt in andere steden ook verkocht.

21) De foodtrucks hebben inmiddels hun wagens stevig op de handrem staan in het Haagse Westbroekpark. Ga dit weekend langs  bij het Food Truck Festival TREK voor een mooie avond op een picknickbankje en pik de laatste stralen zomer mee.

22) Leer met stokjes eten. Even oefenen en je hoeft nooit meer in het dimsumrestaurant te vragen om bestek. Houd 1 stokje in de holte van je duimgewricht. Balanceer het andere stokje tussen je wijs- en middelvinger. Gebruik je duim, wijs- en middelvinger om de stokjes samen te knijpen.

23) In ons Aziatische nummer vind je het recept voor kimchi. En dat is nou echt zo’n weekendproject. De kimchi wordt met de week intenser van smaak, dus over twee maanden heb je een smaakexplosie die je kwijt kunt in soepen, stoofschotels of op bulgogi.

24) Koop Chinese broccoli. De smaak van Chinese broccoli lijkt op die van broccoli, maar is wat zoeter. Bak  heel kort in olie en breng op smaak met oestersaus en wat bouillon. Laat nog een paar min. stoven.

25) Kook Chinese broccoli beetgaar en spoel koud. Verhit wat olijfolie en bak er de in dunne reepjes gesneden citroenschil  aan (van een halve citroen, alleen het geel). Bak de broccoli nog even mee en breng op smaak met zout, peper en een beetje citroensap.

26) Stoom Chinese broccoli net gaar en meng met wat hoisinsaus en peper naar smaak.

27) Of ga aan de slag met paksoi: een heerlijke bladgroente met lekkere bite. Paksoi heeft een heel milde koolsmaak, is overal te koop en in veel gerechten te gebruiken. Bijvoorbeeld: halveer kleine paksoi en bestrijk met een mengsel van olie, fijngesneden rode peper, gember en knoflook. Rooster in een hete grillpan totdat het net wat zachter en goudbruin is. Lekker bij vis.

28) Of voeg grof gesneden paksoi toe aan kippensoep met mihoen. Breng extra op smaak met sojasaus en een klein beetje vissaus.

29) Roerbak flink wat paddenstoelen met gember, knoflook en fijngesneden rode peper en voeg, als de paddenstoelen zacht zijn, grof gesneden paksoi toe. Laat nog kort bakken en breng op smaak met een beetje rijstazijn en sojasaus.

taiwan

30) Taiwan is een waanzinnig land voor theeplantages. ‘Taiwan heeft een warm, vochtig klimaat. Wij denken: benauwd. Het theeplantje denkt: lekker. Doordat het eiland ten oosten van China zo veel verschillende grondsoorten kent, groeien er veel soorten.’ Redacteur Bas nipt.

31) delicious.friend Eke maakte een poosje terug gebakken rijst op een teppanyaki-plaat. In dit filmpje zie je hoe.

32) Haal je moeder of oma over om soep voor je te maken. Net zoals vroeger. Met kip of handgerolde gehaktballetjes.

33) Maak een uitstapje naar Antwerpen. Met ons kaartje raak je niet verdwaald en ben je verzekerd van lekker eten.

34) Ga naar de toko en haal alle basisingrdiënten voor een Chinese voorraadkast in huis. Je kunt er ook voor weinig geld een plaatstalen wok kopen. Ching-He Huang legt je uit hoe je de wok inbrandt en verzorgt.

kip_app_600

35) Heb je onze kip-app al gedownload? Je krijgt 3 recepten gratis en de andere 22 koop je voor € 2,69. Lees hier vlug verder.

36) Maak een Pekingeend! Of cheat en koop er eentje in Chinatown. De eend krijgt zoete marinade aan de buitenkant en kruidigheid vanbinnen en wordt dan geroosterd. Resultaat is eend met een knapperig huisje en vlees met een malse zoetheid. Welke wijn je erbij drinkt? Ronde, zachte, enigszins zoete, fruitige wijnen of soepele wijnen met zoete kruidigheid.

37) Leer dumplings vouwen met dit filmpje.

38) Momofuku is één van de beroemdste Aziatische restaurants ter wereld. Anthony Bourdain bezocht de zaak en sprak met eigenaar en trendsetter David Chang. 

39) Maak je eigen pasta.

IMG_2558-300x225

40) Taipei staat bekend om zijn night markets. Redacteur Bas bezocht ze en at er vieze stinksokken. Of althans iets wat er naar rook. ‘Het duurt vijf tellen om de hele kamer naar riool te laten ruiken.’

41) Zoete pompoen-cheesecaketaartjes: Vul kleine ingevette taartvormpjes met bladerdeeg, snijd randen bij en bedek de bodems met geroosterde pecannoten. Roer geroosterde pompoenpuree om met wat suiker, zachte roomkaas, koekkruiden, citroenrasp en eidooiers. Schep er stijfgeslagen eiwitten door en verdeel over de taartjes. Bak in ± 35 min. gaar in hete oven.

42) Pompoenpizza: Bestrijk pizzabodems met een laag pompoenpuree, wat uitgeknepen geblancheerde spinazie, rode uienringen, verkruimelde feta, Taggiasche olijfjes, knoflookplakjes en bedruppel met olijfolie. Bak zo heet mogelijk in de oven, liefst nog op een voorverwarmde bakplaat, in 10-12 min. gaar.

43) Pompoenstoofpotje: Stoof kort aangebraden lamsschenkels met halve uitjes, knoflook, specerijen als kaneel, komijn, koriander, piment en paprikapoeder in wat bouillon met wat gedroogd fruit als abrikozen in 2-3 uur gaar. Voeg het laatste uur ook nog flink wat blokjes pompoen toe en stoof mee.

44) Crudités met venkel en tahinadip: Snijd harde rauwe groente als venkel, wortel, bleekselderij, knolselderij en pastinaak in dunne lange repen en dip in een saus van 2 el witte tahin, wat groene olijfolie en wat lauw water, dat je op smaak brengt met zout en peper.

45) Gesmoorde venkel: Smelt wat boter, voeg citroenrasp toe en smoor hierin in kwarten gesneden venkelknollen heel zachtjes afgedekt 40-50 min. tot ze zacht zijn. Voeg halverwege 100 ml sinaasappelsap toe en dek weer af. Serveer met zwarte Taggiasche olijven, nog een scheut mooie olijfolie en zout en peper.

46) Venkel-vissoep: Fruit wat fijngesneden prei, grof gesneden venkel, aardappelblokjes, venkelzaad en een paar ansjovisfilets goudbruin. Voeg bouillon toe en kook gaar. Pureer de soep, voeg wat gemengde stukken visfilet toe en kook op laagste vuur net gaar. Breng op smaak met een flinke scheur room en wat anijslikeur. Voeg evt. nog wat garnalen toe.

47) Soep: Week gedroogde bonen naar keuze en kook ze in ongezouten kippenbouillon met rozemarijn en salie gaar. Verwijder de kruiden, pureer de soep, roer er uitgebakken spekjes en dungesneden groene (savooie)kool door en breng op smaak.

48) Hummus: week en kook gedroogde witte bonen gaar, giet af en pureer met wat tahin, citroensap, zout en peper naar smaak, knoflook uit de pers, ½ tl verse tijmblaadjes en ½ tl heel fijn gesneden rozemarijn en serveer als dip met Turks brood.

49) Gemengde bonen: meng geweekte, gaargekookte en uitgelekte bonen naar keuze met sperziebonen of doperwten tot een lekker groentebijgerecht. Breng op smaak met kleingesneden sjalot, gedroogde tomaten op olie, beetje citroensap en zout en peper. Voor bij gegrild vlees.

50) Groene asperges met olijfolie: Verwarm de oven voor op 160ºC. Snijd de harde uiteindes van 2 bossen groene asperges af. Verhit 50 ml olijfolie in een koekenpan en bak de asperges op hoog vuur in ± 5 min. krokant. Leg de asperges op een ovenbestendige schaal of bord, leg voorzichtig 4 eierdooiers erop. Zet de schaal 2 min. in de hete oven zodat de dooiers net stollen. Bestrooi met zeezout en besprenkel met olijfolie.

51) Save the best for last…. Dit weekend trekken veel topchefs naar Chefs Revolution in Zwolle. Tegelijkertijd vindt de BOERenmarkt XL plaats in en rondom Librije’s Hotel en Theater de Spiegel. Jonnie en Thérèse Boer van De Librije willen met hun initiatief laten zien wat een enorme rijkdom er aan Nederlandse producten en ingrediënten bestaat. Tijdens de gratis toegankelijke BOERenmarkt XL laten Alliance Gastronomique-chefs, wijnleveranciers en ambachtelijke boeren je hun specialiteiten zien én proeven.

pho 91