tournedos met beurre café de Paris

De eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!

tournedos met beurre café de Paris

hoofdgerecht | 4 personen

frituurolie
25 g roomboter
4 tournedos, kamertemperatuur
750 g Franse frites (koelvers of diepvries)
1 el rode wijnazijn
1 tl Franse mosterd
3 el olijfolie extra vierge
300 g slamelange

beurre café de Paris
1 el tomatenketchup
2 ansjovisfilets, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl paprikapoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Prak voor de café de Paris-boter alle smaakmakers in een diep bord met een vork door de zachte boter. Breng op smaak met zout en peper (of een paar druppels worcestersaus of tabasco) en zet in de koelkast (zie tip rolletje boter).
Verhit de olie om te frituren.
Verhit de boter in een koekenpan met dikke bodem. Bestrooi de tournedos met zout en peper en bak ze, als het schuim net is weggetrokken, in de boter in 2-3 min. per kant bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Verpak het vlees losjes in aluminiumfolie en laat rusten op een plank.
Bak de frites in de olie goudgeel en krokant.
Klop in een (sla)schaal een vinaigrette van de wijnazijn, de mosterd en de extra vierge olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Hussel de slamelange door de vinaigrette en verdeel over 4 schaaltjes.
Verdeel de tournedos over 4 planken (of borden). Leg er een plakje café de paris-boter op. Zet de frites en de salade bij het vlees op de plank en serveer.
Bereiden ± 30 min.

Rolletje boter
Van origine heeft deze boterklassieker meer dan 20 ingrediënten! Lekker, maar met een handvol smaakmakers kom je op een doordeweekse dag ook een heel eind. Vorm de boter met behulp van een stuk plasticfolie tot een rolletje, koel het goed en serveer in plakjes gesneden bij de tournedos.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS FOODSTYLING BART STUART

Dit recept verscheen eerder in delicious.

 

tournedos met beurre cafe de paris | delicious