BLOG – northern ireland here we come

Het ruige landschap, de spectaculaire rotskusten, de lieflijke dorpjes, de grazige weiden, het geweldige eten, de mooie hotels… er zijn heel veel redenen om Noord-Ierland direct op je bucketlist te zetten. delicious.redacteur Marion bracht er een weekend door en kwam thuis met een waslijst aan adressen én heerlijke vis- en sodabroodrecepten!

delicious.redacteur Marion: ‘In het julinummer van delicious. stond mijn verslag over booming Belfast, maar er is meer, veel meer. Londonderry, bijvoorbeeld, is een echte aanrader, maar ook onderweg kwam ik tijdens mijn lange weekend Noord-Ierland terecht op geweldige niet-te-missen-plekken voor foodies.

Van Stephen Jeffers van The Belfast Cookery School kreeg ik een aantal recepten mee van heerlijke visgerechten en van Ditty’s Bakery het recept voor het beroemde sodabread. En die wil ik graag met je delen. Enjoy!

In Derry
Slenter eerst op je dooie akkertje door de stad en over de stadsmuur en strijk dan neer bij Browns in Town. Hier maakt chef Ian Orr mooie, moderne gerechten met seizoensproducten van veelal lokale producenten. Ik at er gerookte duivenborst met kastanjepuree, spinazie en rode-uitaartje en een hemelse, knisperende chocoladetaart. Lekker streetfood, hebben ze er ook, ontdekte ik toen ik door de stad slenterde. Bij de foodtruck Pyke ‘n’ Pommes aan de rivier Foyle maakt Kevin Pyke voor een leuke prijs gerechten van (h)eerlijke ingrediënten met klinkende namen als notorius pig, legenderry burger, coq ó van en vegetarian box of flavours.

  • Browns in Town, 1, Bonds Hill, Waterside, Derry, +44 (0)28 7134 5180, brownsrestaurant.com
  • Foodtruck Pyke ‘n’ Pommes, river Foyle, Derry

Onderweg
Je kunt er prachtige wandelingen maken, maar nog leuker vond ik het om me onder te dompelen in de sfeer van weleer en me te laten verrassen door de geweldige kookkunst van John- en bakkunst van Lou Mathers in Newforge House, een prachtig landhuis met leuktuttige, Engelse inrichting, zes kamers, een moestuin en rozentuin. Ik proef er dry aged Angus sirloin (uit de zoutkamer van Peter Hannan), citroen-meringue, scones met frambozenjam, sticky toffee en wil nooit meer weg.

Als je in het dorpje Castledawson bent en je neus volgt, kom je vanzelf uit bij Ditty’s Bakery. Het interieur is nogal gedateerd, maar het sodabrood en aardappelbrood zijn fluweelzacht, superlekker en wereldberoemd. In de ‘bakery’ mocht ik zij aan zij met Robert Ditty het beroemde sodabread kneden. Een fluweelzacht brood dat in heel Ierland wordt gegeten en in menig restaurant wordt geserveerd. Robert was zo aardig om me het recept mee te geven (zie onderaan), zodat ik het thuis nog eens dunnetjes kan overdoen.

Op de boerderij van de familie Kane verandert koolzaad in vloeibaar goud. Broighter Gold rapeseed oil heeft een fluweelzachte, nootachtige smaak en is een echte all-rounder, want geschikt om in te (roer)bakken en om over salades te sprenkelen. Bezoek ook het museumpje op het erf!

Sterrenchef Heston Blumenthal zweert bij de met de hand gekarnde boter van Abernethy. En gelijk heeft hij: wat een lekkere boter. Kom je deze za-li-ge volle, smeuïge, romige boter tegen bij een deli onderweg: direct meenemen!

Nog zo’n winkel waar elke foodie langs móet, is Hannan Meat. Vakidioot Peter Hannan laat vlees maximaal 56 dagen drogen bij -5 graden in zijn Himalaya-zoutkamer. Daarna heeft het maar de helft van de normale bereidingstijd nodig en heb je het lekkerste vlees ever.

  • Newforge House, 58 Newforge Road, Magheralin, Craigavon, +44 (0)28 9261 1255, newforgehouse.com
  • Ditty’s Bakery, 44 Main Street, Castledawson, +44 (0)28 7946 8243, dittysbakery.com
  • Broighter Gold, Broglasco Farm, 80 Broighter Road, Limavady, +44 (0)79 1207 6607, broightergold.com
  • Abernethy, +44 (0)78 9013 9357, abernethybuttercompany.com
  • Hannan Meat, 9 Moira Industrial Estate, 34 Old Kilmore Road, Moira, +44 (0)28 9261 9790, hannanmeats.com

Ben je in Noord-Ierland en vind je het leuk om een kookworkshop te doen? Een fijn adres hiervoor is de Belfast Cookery School. Eigenaar Stephen Jeffers is superenthousiast en verrast echt met zijn heerlijke (vis)gerechten.

Voorproeven kan, want ik kreeg een paar geweldige recepten mee.

 

strangfordse mosselsoep met poon en pistou

hoofdgerecht | voor 4 personen

30 g boter
1 sjalot, fijngesneden
1 venkelbol, in stukjes
1 kleine prei, fijngesneden
1 teen knoflook, geraspt
snufje gerookt paprikapoeder (pimenton de la vera)
150 g witte bonen (blik)
250 ml witte wijn
200 g gekookte mosselen (verwijder exemplaren die gesloten bleven)
1 tomaat, zaadjes verwijderd, in stukjes
300 ml vis- of kippenbouillon
4 poonfilets met vel à 125-150 g
1 el koolzaadolie (of neutrale olie)
1 citroen
20 g boter

voor de pistou
2 tenen knoflook, geraspt
140 ml olijfolie
75 g geraspte Parmezaanse kaas
50 g basilicum

Verhit voor de soep de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur en bak hierin de sjalot, venkel, prei en knoflook glazig. Voeg het paprikapoeder, de bonen en wijn toe en laat inkoken tot de helft op matig vuur. Voeg de bouillon, mosselen, tomaat en zout en peper naar smaak toe en kook ca. 12 min. of tot de mosselschelpen zich openen.

Wrijf voor de pistou de knoflook en 2 el. van de olie door elkaar in een vijzel. Meng de Parmezaanse kaas en basilicum erdoor, zodat je een glad mengsel krijgt. Voeg geleidelijk de rest van de olijfolie en zout en peper naar smaak toe.

Ontvel de visfilets en verwijder alle graatjes. Bestrooi ze met wat zout en peper en bestrijk ze met wat koolzaadolie. Laat de grillpan goed heet worden. Gril de vis 2 min. per kant. Sprenkel er wat citroensap over.

Schep een el. pistou door de soep. Schep de soep in vier grote kommen, leg op elke portie een visfilet en breng wat pistou aan op de vis.

Bereiden ± 30 min.

 

licht gerookte Ierse zalm met voorjaarsgroenten en beurre blanc met zeewier

hoofdgerecht | voor 4 personen

120 g versgedopte erwten
12 groene asperges, in stukjes
1 prei, fijngesneden
30 g boter
4 zalmfilets à 180 g
beetje koolzaadolie of een andere neutrale olie

beurre blanc
4 el witte wijn
2 sjalotten, geraspt
1 el ciderazijn
120 g koude boter, in blokjes
1 el zeewier*, fijngesneden
sap van ½ citroen

Laat voor de beurre blanc de witte wijn met de sjalotten tot de helft inkoken in een pannetje met dikke bodem. Voeg de azijn toe en laat opnieuw inkoken tot de helft. Let op: dit gaat snel. Draai het vuur laag en bind de saus door de boterblokjes erdoor te kloppen. Voeg het zeewier en een scheutje citroensap naar smaak toe.

Breng voor de groenten een pan met licht gezouten water aan de kook. Blancheer de doperwten hierin 1 min., voeg de asperges toe en verwarm ze 1 min. mee, voeg de prei toe en blancheer alle groenten nog 30 sec. Giet de groenten af, doe ze terug in de pan en schep ze om met de 30 g boter en wat zout en peper.

Verhit voor de vis een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur, bestrooi de zalmfilets met zout en peper en bestrijk ze met wat olie. Bak ze aan elke kant 1-1½ min. Schep ze op een bord en laat even rusten.

Schep de groenten in een grote schaal. Schik de visfilets erop en schenk de beurre blanc erover.

* Verkrijgbaar bij de visboer en natuurvoedingswinkels.

Bereiden ± 20 min.

 

oesters met parmezaan-tijmgratin

12 oesters
20 g fijn broodkruim
15 g geraspte Parmezaanse kaas
tijmblaadjes
20 g boter, in kleine blokjes

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Open de oesters, strooi de helft van het broodkruim erover en strooi de Parmezaanse kaas en tijm erover. Strooi de rest van het broodkruim erover. Verdeel de boter erover, schuif onder de grill en laat in 2-3 min. gratineren.

Bereiden ± 20 min.

 

oesters met chorizo en limoen

12 oesters
20 g boter, in kleine blokjes
1 tl gerookt paprikapoeder
1 klein chorizoworstje, in 12 plakjes
2 limoenen, in partjes
doperwtenscheuten* ter garnering

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Open de oesters, verdeel de boter erover en strooi het paprikapoeder erover.
Schuif de plakjes chorizo onder de oesters. Zet 2-3 min. onder de grill.
Serveer met limoenpartjes en doperwtenscheuten* ter garnering

* Verkrijgbaar bij goedgesorteerde groentewinkels.

Bereiden ± 20 min.

 

Ditty’s Iers volkoren sodabrood

voor 4 broden

400 g volkorenmeel voor brood
400 g grof gemalen tarwemeel*
150 g bloem + extra voor erover
50 g zemelen (of havermout) + extra voor erover
18 g zout
18 g zuiveringszout (dubbelkoolzure soda)
50 g honing (of suiker)
50 g gesmolten boter of olijfolie
1 l karnemelk

Verwarm de oven voor op 230˚C.

Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng ze met de hand.

Meng de gesmolten boter of olijfolie en de karnemelk erdoor, zodat de droge bestanddelen goed door de vloeistof worden opgenomen.

Doe het deeg over in geschikte bakvormen en bestuif elk met zemelen, havermout of bloem.

Kerf er met een mes een kruisvorm in.

Zet de broden in de voorverwarmde oven en bak ze 20 min. Schakel de oventemperatuur terug naar 220˚C en bak ze nog ca. 20 min.

Grof gemalen tarwemeel bevat kleine, harde stukjes tarwe. Het is moeilijk verkrijgbaar. Bij een molen waar ze zelf granen malen, kun je vragen of ze dit meel hebben. Gebruik anders gewoon volkorenmeel.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 40 min.

TEKST MARION DE BOER MMV IERLAND TOERISME

 

Noord-Ierland culi-trip Marion