polentapuntjes met tuinbonensalade

Eten we Italiaans, dan is het feest bij ons! Helemaal met die zomergroenten! Kook met asperges, tuinbonen, verse kruiden, venkel, tomaat en paprika en maak vooral deze bijzondere polentapuntjes met tuinbonensalade.

Maar ook eens polentafrietjes.

polentapuntjes met tuinbonensalade

hoofdgerecht | 4 personen

400 g polenta*
75 g pecorino, geraspt
1 teen knoflook, geperst
4 el verse kruiden (bijv. basilicum, tijm, platte peterselie, munt), fijngehakt
300 g gedopte tuinbonen (vers* of diepvries)
3 el olijfolie, om te bakken
1 kleine rode ui, in dunne, halve ringen
75 g rucola
3 el extra vierge olijfolie
± 1 kg tuinbonen in de peul
evt. 4 gepocheerde of zacht gekookte
eieren voor erbij

Breng 1½ l water met 2 tl zout in een hoge, ruime pan aan de kook (polenta spat erg tijdens het koken, vandaar de hoge pan). Strooi de polenta in het kokende water en breng al roerend met een houten lepel opnieuw aan de kook. Kook de polenta dan op laag vuur volgens de tijd op de verpakking gaar (zie tip). Roer regelmatig met de houten lepel goed over de bodem van de pan.

Vet een ondiepe ovenschaal in met een inhoud van 1½-2 liter. Neem de polenta van het vuur en roer er 50 g pecorino, de knoflook, de kruiden en zout en peper naar smaak door. Verdeel de polenta gelijkmatig over de ovenschaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat de polenta afgedekt nog minimaal 1-4 uur in de koelkast stevig worden.

Kook de tuinbonen in ruim kokend water met zout in ± 5 min. knapperig gaar. Giet de bonen af en spoel ze onder stromend water koud. Meng de tuinbonen met de rode ui, de rucola, de extra vierge olijfolie en zout en peper naar smaak.

Snijd de polenta in punten of stukken. Verhit ondertussen een grote koekenpan goed heet voor. Voeg de olijfolie en de polentastukken toe en bak ze goudbruin
aan beide kanten.

Verdeel de polenta over 4 borden en schep er de salade bij. Strooi er de rest van de pecorino over en schenk er eventueel nog een extra straaltje olijfolie over.

* Polenta is maïsgriesmeel. Het is verkrijgbaar in de grotere supermarkten, bij delicatessenwinkels en de Italiaanse kraam op de markt. Er is zowel gewone polenta (kooktijd 30-35 min). als voorgegaarde, instant polenta (kooktijd 5 min.).

Bereiden ± 25-50 min. (+ opstijven)

bewaren & tips

De rest van de polenta bewaar je, net als bloem, goed verpakt op een droge plek in je keukenkast. Gebruik polenta bijv. ook als paneermeel voor een krokant korstje. Of bak er een frisse citroen­cake mee (i.p.v. met bloem).

enkel- of dubbeldoppen?

delicious.friend en receptschrijver Janneke Philippi begint er niet meer aan, want ze is dol op het licht bittere, grijze schilletje. Het geeft de salade extra smaak en bite. Houd je er niet van of zijn de tuinbonen erg groot, dan kun je de boontjes na het koken dubbeldoppen (het grijze velletje verwijderen). Neem dan ± 500 g enkel gedopte tuinbonen.

 

Polenta met tuinbonensalade