tagliatelle met lente-ui, pancetta en tomatensaus

Pasta, pasta, pasta…we raken er niet over uit gepraat! Zelf pasta maken is natuurlijk allerleukst, dus legt Mister Maarten het ons in delicious.juni (2014) haarfijn uit en geeft ons op de koop toe ook nog dit recept voor homemade tagliatelle met lente-ui, pancetta en tomatensaus!

homemade tagliatelle met lente ui, pancetta en tomatensaus

voorgerecht | 6-8 personen

150 g Pancetta, in repen
1 zoete ui, fijngesneden
600 g tomaten uit blik (± 1½ blik)
2 lente-uien, in ringen
2 el bladpeterselie, fijngesneden

homemade pasta
225 g fijne semolina*
100 g patentbloem + extra om uit te rollen
50 ml groene olijfolie
ook nodig: een pastamachine**, met evt. opzetstuk voor tagliatelle

Meng voor de pasta de semolina en bloem en maak hiervan op je werkblad een bergje. Druk middenin een kuiltje. Giet hierin 100 ml water en voeg 2 gram zout toe. Meng eerst vanuit het midden het water met de omringende bloem en kneed dan alles door elkaar. Kneed het deeg nu 8-10 min. op flinke kracht met de muis van je hand tot een soepel en glad deeg. Het kan zijn dat je nog 1 el extra water nodig hebt. Het deeg moet soepel en toch stevig zijn. Als je het uitrolt, moet het stevigheid behouden en dat lukt niet als het deeg slap is.

Zet de pastamachine op de grofste stand – dat kan per pastamachine verschillen – en bestuif heel dun met wat bloem en rol het deeg ertussen uit. Als het scheurt, vouw het dan steeds samen en rol het opnieuw uit op de grofste stand. Je zult merken dat het soepeler wordt. Is het deeg soepel, draai dan de opening van pastamachine steeds kleiner en rol het deeg zo steeds dunner uit. Haal tot slot de pastarepen door het tagliatelle opzetstuk als je dat hebt of snijd uit de plakken deeg dunne tagliatelle. Leg de tagliatelle zolang tot gebruik op een schone theedoek en bestuif heel dun met bloem.

Bak de pancetta in 1 el olie krokant in een koekenpan. Haal de pancetta uit de pan en leg tot gebruik op een bord. Bak de zoete ui in het panchettavet zachtjes 6-8 min. totdat deze helemaal zacht is. Voeg de tomaten toe en laat 6-8 min. zachtjes koken. Voeg de lente-ui toe en laat nog eens 5 min. zacht stoven. Schep de pancetta door de saus, laat een paar min. pruttelen en breng de saus op smaak met grof gemalen zwarte peper.
Breng 10 min. voordat de saus klaar is ruim water met flink zout aan de kook en kook hierin de tagliatelle in 2 min. beetgaar. Giet de tagliatelle door een zeef en schep door de saus. Serveer met de peterselie en evt. extra olijfolie.

* Semolina koop je bij Italiaanse winkels, delicatessenwinkels, natuurwinkel en online.

** Geen pastamachine? Rol het deeg dan uit met de deegroller. Zorg dat je de druk tijdens het uitrollen goed verdeeld. Keer het deeg regelmatig en bestrooi als het plakt heel dun met bloem. Dit is vrij zwaar maar belangrijk om mooi dun uitgerold deeg te krijgen.

Bereiden ± 30 min. / pasta maken en uitrollen ± 30 min.

RECEPT MISTER KICHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS

Dit recept verscheen eerder in delicious.juni 2014

 

tagliatelle_homemade_tomatensaus - delicious