toscaanse broodsalade met gezouten ansjovis

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In delicious.april 2014 gaat Mister Kitchen op jacht naar Hollandse ansjovis. Een paar jaar geleden kregen wij onderstaand ansjovis-recept van Leonardo Pacenti van Toscanini (Amsterdam).

toscaanse tomaten-broodsalade met vers gezouten ansjovis

lunch- of voorgerecht | voor 4 personen

4-6 verse ansjovis of goede kwaliteit gezouten ansjovis
10 pomodori of andere tomaten met veel smaak
1 teentje knoflook
200 ml extra vergine olijfolie
6 dikke plakken oud licht zuurdesem-
witbrood, zonder korst
100 ml rodewijnazijn
1 rode ui, in zeer dunne plakken gesneden
½ bosje basilicum, blaadjes gescheurd

Kruis de tomaten in en dompel ze 20 sec. in kokend water. Ontvel de tomaten, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de pitjes (bewaar sap en pitjes) en snijd in repen. Pureer het tomatensap en de pitjes met de ­knoflook en zeef het mengsel. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper.

Scheur het brood in stukken en besprenkel met de rodewijnazijn. Meng met de repen ­tomaat, de ui, basilicum en het olijfolie-­tomaatmengsel en schep voorzichtig door elkaar. Serveer de gezouten verse ansjovis erop met de velkant naar boven.

Bereiden ± 40 min.

Schoonmaken ansjovis ± 15 min / zouten ± 24 uur

RECEPTUUR LEONARDO PACENTI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN

* DIT RECEPT VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS.

Broodsalade met ansjovis