mandela wijn met een missie

Ellen Dekkers met Mandela Wijn

Twee weken geleden had delicious.vinoloog Ellen Dekkers  een bijzondere ontmoeting: ze mocht de dochter en kleindochter van Nelson Mandela die wijn verbouwen, interviewen én hun wijn proeven.Het interview met de dames was zo leuk! Ze zijn veel meer betrokken bij de wijnen dan ik dacht. Natuurlijk gebruiken ze de naam Mandela als merk. Makaziwe – de oudste dochter van Nelson Mandela: “Het is het beste merk in de wereld. Waarom zouden we dat niet gebruiken?!” Ze was nog geen 7 jaar oud, toen haar vader de gevangenis in ging. 27 jaar later kwam hij eruit en was zij getrouwd en had kinderen. Het contact dat ze met hem had, was jarenlang met een raam ertussen. Ze kon zich nog goed herinneren dat ze hem een kusje gaf tegen het raam. Ze verwoorde het zo mooi: “Ik had een vader die ik met de hele wereld moest delen.

Maar goed, terug naar de wijn, want daar kwamen ze voor naar Nederland. Hoe meer wijnen verkocht worden hoe meer mensen geholpen worden in Zuid-Afrika. “Wij zijn Thembu’s. Easy, relaxte en gastvrije mensen“, zei Tukwini Mandela (kleindochter van Nelson Mandela) trots. “En dat willen wij ook in de wijn terug laten komen”. Nou die missie is zeker geslaagd!

Ellens proefnotities van de ‘Thembu Collection van House of Mandela’:

WIT

De Sauvignon blanc is mijn favoriet. Niet té groen of overdreven aromatisch, maar ingetogen met heerlijke, frisse fruitsmaken. Granny Smith, groene meloen en wat citroen. Een altijd-in-huis-hebben-wijn voor als de zon gaat schijnen! Is het niet buiten dan wel in je hart.

De Chardonnay heeft een tikje hout (waarschijnlijk wat snippers, niet overdreven) die de wijn net wat meer kruidigheid geven.  Zachte chardonnay met een redelijke frisheid. Technisch niks mis mee. Alleen ben ik gewoon een beetje chardonnay-moe en vind dat de chenin blanc uit Zuid-Afrika meer te vertellen hebben. Zal echter bij een kippetje, gerookte zalm of zachte jonge kaas prima smaken.

ROOD

De Merlot is rond en fluweelzacht. Ruikt verleidelijk naar aardbeienjam en wat vanille. Easy! Zoals de Thembu’s. Deze Merlot zullen veel mensen lekker vinden. Een soepele Merlot die je het hele jaar kan drinken. Voor of tijdens het eten, of als slaapmutjes. In de winter bij de open haard of ‘s zomers met 25 graden buiten bij de BBQ. Een simpele (en dat kan ook niet anders dan voor zo’n prijs) maar hartverwarmende Merlot.

Bij de Pinotage  proef je de Zuid-Afrikaanse zon;  zoete pruimen en zelfs een beetje een dropsmaak. De alcohol ( 14,5%) domineert. Beetje té. Geen rubbergeurtjes en -smaakjes, dus ook deze is technisch helemaal correct. Maar mijn hart gaat er niet van open. Tukwini Mandela zei dat zij in eerste instantie niet zo kapot is van deze druif en de meeste wijn van deze druif ook niet lekker vindt. De Mandela’s wilden een Pinotage, omdat het dé nationale druif is. Deze vindt ze wel lekker. Zuid-Afrikanen drinken dit flink gekoeld bij de braai bij een sappig stukje vlees.

Alle wijnen zijn € 5,49 en te koop bij PLUS,  Boni, Coop, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama, Vomar en Poiesz.

 TEKST: ELLEN DEKKERS