donker brood met aardappel, spek, mayo en koolrabi

Broodje + rooster

Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!

donker brood met aardappel, spek, mayo en koolrabi

smørrebrød | 4 stuks

Eke: ‘Perfect voor de stevige trek, dit broodje. Door de aardappel en spek lijkt het wat zwaar, maar de salade van koolrabi geeft er frisheid aan.’

2 vastkokende aardappels, ongeschild
500 ml tuinkruidenbouillon
1 el mayonaise
1 el Griekse yoghurt
1 el grove mosterd
1 koolrabi, geschild
3 el koolzaadolie
1 el citroensap
1 tl poedersuiker
4 sneden donker oerbrood
8-12 plakjes katenspek

Snijd de aardappels in dunne plakjes van 3 mm. Breng de bouillon aan de kook met de aardappelplakjes erin en laat ze op laag vuur ± 5 min. garen. Giet de aardappel af door een zeef (bewaar de bouillon evt. voor een soep) en laat afkoelen.

Meng de mayonaise, yoghurt en mosterd. Snijd de koolrabi in dunne plakken* en de plakjes in dunne reepjes (julienne). Breng de reepjes in een kom op smaak met de helft van de olie, het citroensap, de poedersuiker en een beetje zout en peper. Rooster de boterhammen krokant in een broodrooster.

Bak intussen de plakjes katenspek op matig vuur in een droge koekenpan krokant, ± 2 min. aan elke kant. Beleg de boter­hammen met de plakjes aardappel en leg
het katenspek erop. Schep er losjes wat mayonaise over en leg er een mooie pluk koolrabisalade op.

* Een mandoline is ideaal hiervoor.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 10 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN, MARIE-SOPHIE WIGBERS (ASSISTENT) FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS

Dit recept is eerder verschenen in delicious. april 2014.