get together menu maart 2014

Alsjeblieft! Ons get together menu waarmee jij een delicious. diner op tafel zet. Deze heerlijk winterse, stevige gerechten maak je gemakkelijk voor veel mensen. Idee: laat je gasten iets meenemen, bijvoorbeeld de brownies van het dessert of de chardonnay die onze vinoloog aanbeveelt.

Wij geven je deze maand de recepten voor kippenpastei met chorizo, sesamzalm met honing-paksoi en butterscotch-karamelbrownies. Voor de pastei zul je eerst een briseerdeeg moeten maken. De wijn die onze vinoloog aanbeveelt is een beaujolais blanc, cardonnay van Jean-Paul Brun. Die koop je voor € 11,95 bij één van de aangesloten wijnhandelaren van Les Généreux.

briseerdeeg

125 g koude boter
250 g bloem
1 eierdooier
50 ml water
5 g zout

Snijd de boter in blokjes en houd ze koel. Meng de bloem en het zout op het aanrecht en werk de boter met je vingertoppen erdoor. Het moet een kruimelige massa worden.

Maak een kuiltje in het midden, doe de dooiers en het water erin en meng alles met de hand vanuit het midden. Kneed er een samenhangend deeg van en maak daarvan een bal. Laat tot het gebruik – minstens 30 min. – in plasticfolie op een koele plaats rusten. Je kunt het deeg ook maken in de keukenmachine.

kippenpastei met chorizo

3 sjalotten
150 g pikante chorizo
4 eieren, 1 ei gesplitst
500 g kipfilet
200 ml slagroom
3 el olijfolie
100 g verse, gedopte doperwten
250 g briseerdeeg
gesmolten boter voor het invetten
ook nodig: pastei- of patévorm van 1250 ml

Pel de sjalotten en snijd ze fijn. Snijd de chorizo in blokjes van 5 mm. Houd 1 eierdooier apart.

Pureer de kipfilet in een keukenmachine of blender met de eieren, het eiwit, room en olijfolie, het moet een gladde massa worden. Spatel de chorizo, de sjalotten en de erwtjes erdoor en voeg zout en peper toe.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Vet de vorm in en bestuif licht met bloem. Rol tweederde van het deeg uit, bekleed de vorm ermee en laat het 5 mm over de randen hangen. Schep de vulling erin.

Bestrijk de deegrand met eierdooier. Rol de rest van het deeg uit voor de deksel van de pastei, iets groter dan de maat van de vorm. Leg op de pastei en sluit de twee stukken deeg hermetisch af door de randen samen dicht te knijpen. Versier de pastei met uit restjes deeg uitgestoken vormpjes, de bovenkant met ei bestreken. Bak de pastei 1 uur in de oven.

Bereiden ± 50 min. / oven ± 1 uur.

RECEPTEN STEPHANE REYNAUD FOTOGRAFIE MARIE-PIERRE MOREL BEWERKING MURIEL SCHRIJN M.M.V. FONTAINE UITGEVERS

sesamzalm met honing-paksoi

50 g zwart en 50 g wit sesamzaad
4 zalmfilets à 180 g zonder vel
4 el olijfolie + extra voor het bestrijken
4 cm verse gemberwortel, geraspt
1 bosje bosuitjes, in dunne ringetjes
1 el honing
4 stronkjes boksoi of 1 paksoi, in reepjes van 1 cm

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Meng het zwarte en witte sesamzaad op een bord. Bestrijk de zalmfilets met olie, bestrooi ze met zout en peper en wentel ze door het sesamzaad.

Verhit 3 el olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de zalmfilets 2 min. aan elke kant. Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 5 min. in de oven, of tot ze gaar zijn naar wens. Neem ze uit de oven en laat 3 min. rusten.

Verhit intussen de rest van de olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur en bak de gember 30 sec. tot het aroma vrijkomt. Voeg de bosui toe en roerbak 1-2 min. tot ze iets zachter zijn. Voeg de honing en boksoi toe en roerbak hem 1-2 min. tot het groen slinkt en de stelen zacht zijn.

Verdeel de boksoi over 4 borden en led de zalmfilets erop.

Bereiden ± 35 min.

RECEPT WARREN MENDES FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING ELLEN VAN MOL

butterscotch-karamelbrownies

voor 16 stuks

200 g boter + extra voor het invetten
200 g butterscotchchocolade, in stukjes
350 g fijne kristalsuiker
40 g cacaopoeder
100 g bloem
1 tl bakpoeder
4 eieren, losgeroerd
4-5 stuks zachte karamelfudge, grofgehakt

Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed een ingevette bakvorm van 22×22 cm met bakpapier.

Smelt de boter en chocoladestukjes in een hittebestendige kom boven een pan met zachtjes kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt.

Meng in een andere kom de suiker, cacaopoeder, bloem en bakpoeder. Meng de eieren en het boter-chocolademengsel erdoor. Spatel de stukjes karamelfudge erdoor.

Schep het browniebeslag in de bakvorm en bak het 35-40 min. tot het gaar is, maar nog een beetje wiebelig is in het midden.

Laat iets afkoelen in de bakvorm, snijd in vierkantjes en eet ze warm.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 40 min. / afkoelen ± 15 min.

RECEPTEN BILL GRANGER BEWERKING ELLEN VAN MOL

 

 

Get Together Menu Maart 2014