BLOG praten over koken en wijn met Yvette en Harold

lezingWaarom zijn culinaire boeken juist nú zo populair? Webredacteur Bas vroeg het zich af en zoekt het antwoord tijdens een debat van Yvette van Boven met Harold Hamersma.

Waarom zijn culinaire boek zo populair. Waarom lijkt de kookboekenafdeling in mijn geliefde boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle de enige afdeling waar het dringen is op zaterdagmiddag? Toen de uitnodiging voor het culinaire debat met Yvette van Boven en Harold Hamersma voorbijkwam, wist ik dat ik daarbij aanwezig moest zijn. Al was het alleen maar om Yvette te bedanken voor haar fantastische hoisinballetjes uit het kerstnummer waar mijn hele familie- en vriendenkring nu het recept van heeft.

‘Het algemene antwoord van de twee is dat we meer geven om wat we in onze mond stoppen. We willen weten wat we eten en daarom maken we het steeds vaker zelf. En de mensen die dat voor het eerst proberen, ontdekken vanzelf hoe leuk koken kan zijn. Daarin hebben Jamie Oliver en Nigella Lawson volgens Yvette een sleutelrol gespeeld. Yvette: ’Zij hebben de eetcultuur en het aanbod in de supermarkt veranderd. Voorheen had je alleen chefs die op tv mochten koken en dat leek allemaal moeilijk. Jamie pleurt drie dingen bij elkaar en dan ziet het er spectaculair uit. En kook-tv verveelt nooit. Ik kan nog steeds gebiologeerd kijken naar iemand die een uitje snippert op tv.’

Harold Hamersma (één van de twee Nederlandse wijnschrijvers die er toe doen) deed ook zijn voorspelling voor de trend qua wijn. ’Het is misschien vreemd, maar in tijden van crisis drinken we liever meer dure wijn en minder goedkope wijn. Wijn-spijs is nu ook op supermarktniveau in opkomst. Ook daar gaan we ‘duurdere wijnen’ proeven. Want je gaat pas echt iets proeven in wijn wanneer je wijn vanaf € 6-8 koopt.’ De slimme Hamersma heeft ook een app waarin hij de beste supermarktwijnen aanbeveelt. En nog handiger: de app vertelt je wanneer een goede wijn in de aanbieding is.’

TEKST BAS ROBBEN

lezing