get together menu februari 2014

Mosselen zijn fantastisch om samen lekker lang aan tafel van te genieten. Maak er dit mooie voorgerecht uit Yolanda’s keuken en de polentacake van Rudolph.

Samen koken en eten blijft leuk! Daarom ook deze maand weer een nieuw delicious.menu om samen met anderen te koken en te delen. Organiseer een get together voor familie, vrienden, buren, studentenclub, sportteam of andere kook- en eetliefhebbers. Print onderstaande recepten uit en deel ze uit aan je medechefs. We vinden het natuurlijk extra leuk als je wat foto’s maakt van jouw get together en deze met ons deelt op Facebook of Twitter!

VOORGERECHT: carpaccio met mierikswortel en walnoten

voorgerecht | 4 personen

4 medaillons van ossenhaas* à 75 g
4 el olijfolie extra vierge + extra voor het bestrijken
4 tl mierikswortelpasta (potje)
4 kleine sjalotjes, fijngesneden
50 g walnoten, geroosterd
½ kleine venkelknol, hart verwijderd
4 el jonge platte peterselieblaadjes

Vouw 2 x een paar lagen plasticfolie dubbel zodat je een stevig laagje plastic krijgt. Bestrijk het plastic  met een beetje olijfolie en leg een stukje ossenhaas tussen het plastic. Sla met een hakbijl (of deegroller) het vlees plat tot 2½-3 mm dik. Leg de carpaccio op een groot bord en doe hetzelfde met de rest van het vlees. Bestrooi het vlees met zout en peper. Roer de olie en mierikswortelpasta door elkaar en strijk het over het vlees. Strooi de sjalot erover. Breek de noten in grove stukjes erboven. Schaaf de venkel (op een mandoline gaat het handigst) in flinterdunne plakjes erboven en verdeel de peterselieblaadjes erover.

* Tip: vraag of de slager er een paar goede klappen op geeft zodat het vlees al redelijk dun is. Je kunt ook kant-en-klare carpaccio kopen of ossenhaas aan één stuk. Even aanvriezen en dan in dunne plakjes snijden.

Bereiden ± 20 min.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

 

HOOFDGERECHT: mosselen op z’n frans met crème fraiche en muscadetwijn

Een extra zachte smaak krijgen de mosselen door de crème fraîche en een subtiel wijnaroma. Door de mosselen in kleinere hoeveelheden te bereiden krijg je een perfect gekookte mossel. Of kook ze in twee grote pannen.

hoofdgerecht | 4 personen

2 kg Zeeuwse mosselen
200 ml muscadetwijn of witte wijn
125 ml crème fraiche
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
4 stengels bleekselderij, fijn gesneden
4 tenen knoflook, in plakjes
15 g peterselie
extra nodig; 4 kleine mosselpannen

Was de mosselen en laat ze 5 min. op een vergiet staan zodat ze het water weer los laten.

Mix in een maatbeker de wijn en crème fraîche door elkaar met een staafmixer. Verdeel de olie over 4 mosselpannen en verwarm ze. Verdeel de ui, bleekselderij en knoflook over de 4 pannetjes en bak de groente zachtjes glazig.

Haal het peterselieblad van de stelen, snijd de stelen fijn en verdeel over de pannetjes. Snijd het peterselieblad grof en houd tot gebruik achter.

Verdeel de mosselen over de 4 pannen, schep om met de groente en schenk het wijnmengsel erbij. Leg de deksels erop en kook de mosselen op hoog vuur. Als de stoom onder het deksel vandaan komt, schud dan met de deksel erop om en stoom nog 1 min. Draai het vuur uit. Schud de mosselen om, als ze allemaal geopend zijn dan zijn ze goed. Schep de peterselieblaadjes erdoor en serveer met Frans stokbrood en een groene salade.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE SUZANNE THE, TRUDELIES SCHOUTEN

 

NAGERECHT: polentacake met citroen-mascarponefrosting

Polentameel geeft cake een grovere structuur en prachtig gele kleur. Deze cake is 2 keer getest: met 100% polentameel vond ik de cake erg grof, al is hij dan wel glutenvrij. Half bloem/half polentameel maakt de cake zachter maar nog steeds grof van structuur. Evt. kun je ook half polentameel en half amandelmeel nemen.

gebak | 10 personen

200 g zachte boter, op kamertemperatuur
200 g suiker
4 eieren
100 g bloem, gezeefd
100 g fijn polentameel*
1½ tl bakpoeder, gezeefd
rasp en sap van 1(bio)citroen

glazuur

150 g zachte boter, kamertemperatuur
200 g poedersuiker, gezeefd
150 g mascarpone
ook nodig: cakevorm 25 cm lengte, ingevet en op de bodem bakpapier op maat

Verwarm de oven voor op 175ºC. Maak het basiscakebeslag volgens de beschrijving, maar gebruik half bloem, half polenta en voeg het bakpoeder en citroenrasp toe. Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad.

Bak de cake in de voorverwarmde oven in 55-60 min. goudbruin en gaar. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen. Stort de cake dan voorzichtig op een rooster en laat helemaal afkoelen.

Klop voor het glazuur de boter met de poedersuiker heel luchtig, zacht en romig. Klop er de mascarpone en tenslotte het citroensap druppelsgewijs door. Zet de cake op een schaal en bestrijk rondom nonchalant met de citroenfrosting. Zet de cake in de koelkast tot de frosting stevig is.

* Fijn polentameel (maismeel) koop je bij Mediterrane winkels en sommige supermarkten. Let op er is ook grof polentameel.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 60 min.

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Get Together Februari 2014