spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 

Winter = stamppottijd, wij houden van stamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!

spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas

hoofdgerecht | 4 personen

1 kg kruimige aardappels, geschild, in gelijke stukken
500 g spruitjes, schoongemaakt, grote gehalveerd
200 g oesterzwammen, in reepjes
100 g boter
300 ml volle melk
nootmuskaat
3 beschuiten
200 g geraspte oude boerenkaas
uitjes en augurkjes, voor erbij

Kook de aardappels in ± 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.

Kook intussen de spruitjes 6-8 min. in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 min. gaar en bestrooi met wat zout.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwam en de spruiten door de aardappelpuree.

Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 l inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 min. in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit. Serveer naar wens met uitjes en augurkjes.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 15 min.

PRODUCTIE ELLEN VAN MOL RECEPTEN EN BEREIDEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

spruitjesstamppot - delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze