mediterrane boerenkool

Boerenkoolstamppot

Uitgekeken op gewone stamppot? Janneke geeft met dit recept net die leuke twist aan de klassieke boerenkoolstamppot. Trek in meer stamppot? delicious.januari biedt uitkomst!

mediterrane boerenkool

hoofdgerecht | 4 personen

1½ kg kruimige aardappelen, geschild, in stukken
4 el olijfolie + extra scheut
2 uien, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
½ blikje ansjovisfilet in olie (à 48 g), fijngesneden
500 g boerenkool (panklaar)
8 merguez-worstjes*
75 g (tagiasscha*) zwarte olijven, zonder pit, grof gesneden
sambal of harissa*, voor erbij

Kook de aardappelen in een bodem water met zout afgedekt in 20-25 min. gaar. Verhit in een hapjespan 2 el olie en bak hierin de ui, knoflook en ansjovis  5 min. zachtjes. Voeg de boerenkool met een kopje water in 2 porties toe en stoof de boerenkool dan afgedekt in 10-12 min. gaar. Schep regelmatig om.

Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak de merguez hierin in 6-8 min. rondom zachtjes bruin en gaar.

Giet de aardappelen af; vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht en een extra scheut olijfolie tot een smeuïge puree. Schep er de boerenkool en de olijven door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de boerenkool met de merguez en een beetje harissa.

* Merquez-worstjes zijn pittige, dunne Spaanse worstjes, tegenwoordig ook vaak bij grotere supermarkten te koop. Harissa is mediterrane rode-peperpasta, verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels.

Bereiden ± 30 min.

ANSJOVIS OVER?
De rest ansjovis bewaar ik onder wat extra olijfolie in de koelkast. Ik ben er dol op en gebruik de ansjovis ook als smaakmaker in tomatensaus voor de pasta, broccolisoep en op een tosti met gegrilde paprika en geitenkaas.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK, SASKIA LELIEVELD BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious.januari 2013

Mediterrane boerenkool