nr.1 foodmagazine

stamppottips: de ideale aardappel en de perfecte puree

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wie is er niet dol op stamppot. Maar welke aardappel is ‘the best’? En hoe krijg je de perfecte puree?

De perfecte puree

  • Kook de aardappels voor puree met zo min mogelijk water. Ze hoeven maar half onder water te staan. Kook ze wel met de deksel op de pan.
  • Pureer aardappels met een roerzeef of pureeknijper. Of gebruik evt. een bolzeef en druk de aardappels er met een pollepel doorheen. Zo krijg je puree een mooie fijne structuur.
  • Voor puree geldt: hoe heter, hoe beter. Kook daarom de melk met de boter voor je die erbij doet.  Zolang de temperatuur boven de 80 graden blijft, kan het zetmeel in de gare aardappels nog vocht opnemen. En hoe meer vocht, hoe smeuïger de puree!

 De ideale aardappel

Een goede stamppot valt en staat met de puree, dus geef daar wat extra aandacht aan. Kruimige aardappelen zijn ideaal voor stamppot, omdat ze makkelijk uit elkaar vallen na het koken en mooi tot puree te stampen zijn. Goed kruimig zijn bijv. eigenheimers, bildtstar, santé, doré, irene, frieslander, lekkertanden en resonant.

Een kruimige aardappel goed koken, is eenvoudig. Breng ze aan de kook en zet daarna de pan op laag vuur. Zorg ervoor dat tijdens het kookproces geen water uit de pan verdampt. Er moet net genoeg water in de pan zitten om ze niet droog te laten koken.

 

Cover_DLC202008_website
De zomer op je bord!

Steek de barbecue maar aan, haal een joekel van een watermeloen in huis & ga op zoek naar de lekkerste piepers voor nieuwe salades, want deze maand staan in delicious. 52 zomerrecepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

stamppot recepten