De beste stamppottips: van de ideale aardappel tot de perfecte puree

Wie is er niet dol op stamppot? Stamppot maken is niet moeilijk, maar welke aardappel is het best? En hoe krijg je die perfecte puree? Geen zorgen, wij geven tips!

Dit zijn onze beste stamppot recepten. 

Tips voor de perfecte puree

1. Kook de aardappels voor puree met zo min mogelijk water. Ze hoeven maar half onder water te staan. Kook ze wel met de deksel op de pan.

2. Pureer aardappels met een roerzeef of pureeknijper. Of gebruik evt. een bolzeef en druk de aardappels er met een pollepel doorheen. Zo krijg je puree een mooie fijne structuur.

3. Voor puree geldt: hoe heter, hoe beter. Kook daarom de melk met de boter voor je die erbij doet.  Zolang de temperatuur boven de 80 graden blijft, kan het zetmeel in de gare aardappels nog vocht opnemen. En hoe meer vocht, hoe smeuïger de puree!

Lees ook: 16x variaties op aardappelpuree.

De basis: klassieke aardappelpuree

klassieke aardappelpuree
Met klassieke puree valt flink te variëren en dat doen we graag in het stampseizoen. Maak aardappelpuree met zoete pompoen en pesto of met mosterdzaad en spinazie of een van deze acht andere varianten.
naar recept
aardappelpuree - delicious

De ideale aardappel

Een goede stamppot valt en staat met de puree, dus geef daar wat extra aandacht aan. Het is natuurlijk het allerbelangrijkst om aardappels te kiezen die jij lekker vindt, maar voor puree zijn kruimige aardappels makkelijker. Kruimige aardappelen zijn ideaal voor stamppot, omdat ze makkelijk uit elkaar vallen na het koken en mooi tot puree te stampen zijn. Goed kruimig zijn bijv. eigenheimers, bildtstar, santé, doré, irene, frieslander, lekkertanden en resonant. In dit artikel lees je alles over kruimig en vast

Een kruimige aardappel goed koken, is eenvoudig. Breng ze aan de kook en zet daarna de pan op laag vuur. Zorg ervoor dat tijdens het kookproces geen water uit de pan verdampt. Er moet net genoeg water in de pan zitten om ze niet droog te laten koken.

Welke pieper kies je?

Eigenheimer
Kruimige, late aardappel die in Noord-Nederland ook wel borger wordt genoemd. Later in het seizoen is deze aardappel zeer bloemig.

Doré
Kruimige zeer vroege aardappel met een lekker volle aardappelsmaak. Komt al in juni van het land. Prima aardappel voor puree en zomerstamppot.

Bildstar
Zeer bekende, goed smakende aardappel met lichtrode schil, wordt vanaf september geoogst. Lichtkruimig, geschikt om te koken en te bakken. Er kan weinig
misgaan met deze aardappel. Ook als je hem te lang doorkookt, valt hij niet uit elkaar.

Agria
Vaste tot lichtkruimige, late aardappel. De betere frietaardappel. Ook biologisch, maar die zijn stukken kleiner en daarom minder handig voor friet.

Koopmansblauwe
Dit ras uit 1937, genoemd naar de teler, is lichtgeel en kruimig van structuur. Een kruising van alpha en Zeeuwse blauwe. De smaak is uitstekend en daarom zijn er steeds meer telers die deze aardappel verbouwen.

Alpha
Mooie kruimige aardappel. Van oorsprong een late soort, maar al in het voorjaar te krijgen uit het buitenland. Ook goed biologisch verkrijgbaar. Lekker om te pureren of te koken.

Ook lekker; zelfgemaakte gnocchi!

bonenstamppot - delicious