4x bubbels in je glas

delicious. wijn ellen

delicious.vinoloog Ellen Dekkers heeft in delicious.kerst 4 feestbubbels voor december geslecteerd. Van gastronomische verantwoorde 7 crus brut tot de crème de la crème der champagnes. Maar waarom juist deze bubbels voor oudjaarsavond?

KOOPJE

naam crémant de Loire, Villebois brut herkomst Loire, Saumur druif chenin blanc, chardonnay, cabernet franc schenkadvies in flûtes, 6-8°C bij rauwe zalm, sushi, gerookte forel, groene salade, geitenkaas • € 10,49 Jumbo

Ellen: ‘Soms vraag je je af hoe het kan voor zo’n prijs. Zeker voor een volwaardige bubbel als deze stijlvolle crémant uit de Loire. Die net als champagne zijn belletjes krijgt door flessengisting en een jaar lang rijpt in de krijtkelders. En de fles oogt nog chic ook. De brut van Villebois bruist vrolijk in de flûtes, prikkelt vriendelijk in de mond en eindigt zacht in je keel. Zuiver en heel verfrissend zonder knetterharde zuren waar sommige goedkopere bubbels nogal eens last van kunnen hebben. Hier kun je de decembermaand wel mee door. Succes verzekerd bij de kerstborrel, om samen te toosten op de mooiste momenten van 2013!’

VERANTWOORD

naam 7 crus brut, Agrapart & Fils herkomst Champagne, Avize druif chardonnay schenkadvies in tulpvormige flûtes, 8-10°C bij gebakken coquilles, gekookte kreeft, licht vega • € 36,10 lesgenereux.nl

Ellen: ‘Dit is champagne! Rijk in de neus, schoon in de mond. Ogen dicht en dromen maar. Lig je al in een bloemenveld, onder een boom vol citroenen, met de zon hoog aan de hemel… sprankelend geluk dat duurt en duurt. De geur van geroosterde amandelen, toast en gele grapefruit in de afdronk. Agrapart is een ambachtelijke boer die biologisch werkt, in wijngaarden verspreid over diverse grand-cruplaatsen in Côtes de Blans. Hier schittert chardonnay. Deze wijnboer heeft geen geheimen, hij geeft veel meer informatie prijs dan de meeste grote A-merken, kijk maar op zijn etiket. Als het aan mij ligt, allemaal aan de Agrapart!’

ANDERS

naam Made by G, Domaine de Nugues herkomst Beaujolais druif gamay schenkadvies in flûtes,10°C bij frisse desserts met rood fruit, stukje pure chocola, gebakken brie met frambozendressing • € 14,95 okhuysen.nl

Ellen: ‘Het verhaal gaat dat een paar jaar terug de blauwe gamaydruiven niet rijp genoeg waren om beaujolais van te maken. Maar wijnmaker Gilles Gelin waagde het erop om er toch een mousserende rode wijn van te maken. De zo karakteristieke aardbeien- en frambozengeur van de druif samen met levendige belletjes leverde toch een knetterlekkere, friszoete wijn op. Sindsdien maakt Gilles elk jaar ook wat mousserende beaujolais. Veel is het niet, dus je moet er snel bij zijn. Echt zoete desserts trekt deze friszoete beaujolaisbubbel niet. Wel een fris voorgerecht. En wat dacht je van een rode spoom?’

CRÈME DE LA CRÈME

naam cuvée rosé brut, Maison Veuve A. Devaux herkomst champagne, Côte de Bar druif pinot noir schenkadvies in tulpvormige flûtes, 6-8°C bij gerookte zalm of eendenborst, verfijnde paté met roze peper, oosterse kip met granaatappel • € 41,90 okhuysen.nl

Ellen: ‘Creatieve koks gooien alle remmen los! Devaux is een top rosé champagne die makkelijk drinkt, ook bij het diner. Fluweelzacht en boordevol aardbeien, frambozen en hazelnoten. Puur pinot-noirplezier! Het huis ligt in het meest zuidelijke deel van de Champagne. De druif rijpt daar het beste en geeft veel fruit. Maak er een mooi verfijnd gerecht bij, speel met kleuren. En natuurlijk ga je deze rosé champagne eerst even voorproeven…’

TEKST ELLEN DEKKERS