nr.1 foodmagazine

4x rood in december

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. wijn ellen

delicious.vinoloog Ellen Dekkers heeft in delicious.kerst 4 perfecte rode wijnen geselecteerd. Van gastronomische verantwoorde Meinklag tot de crème de la crème der rode wijnen. Maar wat maken deze rode wijnen zo bijzonder voor december?

KOOPJE

naam Château Haut-Monplaisir herkomst Frankrijk, Cahors druif malbec schenkadvies nu drinken, uit bordeauxglas, 16-17°C bij roodvlees, entrecote, wild, stoofvlees, portobello, Goudse kaas • € 8,99 Albert Heijn

Ellen: ‘Cahors werd ooit de zwarte wijn van Frankrijk genoemd. Bonkig rood met trekkende tannine die nooit zacht werd. Maar zoals met alles in het leven, moet je continue je vooroordelen bijstellen en openstaan voor mensen zoals Cathy Fournier. Zij nam het domein van haar vader over en schakelde de kundige wijnmaker Pascal Verhaeghe van Château du Cèdre in om de wijn te moderniseren. Met succes! Door de malbec rijp te oogsten, heeft de wijn perfecte rijpe tannine. Geen hard kantje te bespeuren. Stevig door het fruit, pruimen, zwarte bessen en specerijen dankzij de houtrijping. Stoere wijn met een zacht karakter.’

VERANTWOORD

naam Meinklag herkomst Oostenrijk, Burgenland druif blauburgunder schenkadvies jong drinken uit klein, bolvormig glas, 14-16°C bij gegrilde vis, kalkoen, worstjes, paddenstoelen, groente • € 11 bythegrape.nl

Ellen: ‘Slanke pinot noir uit Oostenrijk. Droog, met veel frisheid van rood fruit en weinig tannine. Afkomstig van een gemengd landbouwbedrijf. Ze maken eigentijdse wijn met een milieubewuste filosofie, Demeter gecertificeerd. Ode aan de koe! Daar lopen er een paar honderd van rond. Die koeien leveren mest, en waarschijnlijk ook de hoorns die nodig zijn bij biodynamische wijnbouw. DIe hoorns worden gevuld met mest en gaan de grond in, voor een gezonde bodem. De wijngaarden zijn omringd door wilde kruiden en bijenkorven en andere insectenhotels. Verantwoorder wijn maken bestaat bijna niet.’

ANDERS

naam Aaldering ‘Lady M’ herkomst Zuid-Afrika, Stellenbosch druif pinotage schenkadvies jong drinken uit bordeauxglas 14-16°C bij sappig roodvlees, rundercarpaccio, zachte pittige roodschimmelkaas • € 18,95 edwines.nl, aaldering.co.za

Ellen: ‘Lady M heeft gracieuze kracht. Rood zonder make-up, de wijn heeft namelijk geen spatje hout gezien. Bol van héél geconcentreerd fruit. Deze Zuid-Afrikaan is een combinatie van spierkracht en vloeiende frisse soepelheid, zoiets als onze wereldkampioen Epke Zonderland zeg maar. Donkere kersen en vitale bessen. Stoer door zijn 14% alcohol, maar het fruit wint. Zo’n pure pinotage kom je zelden tegen. Het domein is in handen van een ondernemend Nederlands echtpaar; Marianne en Fons Aaldering. ‘Lady M’ is voor vrouwen die hun tanden graag in sappig rood vlees zetten, maar geen tanninerijke rode wijn willen. En voor Epke natuurlijk.’

CRÈME DE LA CRÈME

naam Château du Terte herkomst Frankrijk, Bordeaux, Margaux druif merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc schenkadvies uit groot, hoog bordeauxglas, 18°C bij hert, eend, ossenhaas, met truffel of rode wijnsaus • ± € 60 bij wijnspeciaalzaken

ELlen: ‘Soms moet je het gewoon doen: een prachtige grand cru uit de Bordeaux op tafel zetten. Van alle medocwijn zijn die uit Margaux het meest verfijnd. De Nederlander Eric Albada Jelgersma heeft daar twee chateaus; Du Tertre en Giscours. Beide met grand cru-classificatie. Geld speelt hier duidelijk geen rol, wel kwaliteit! Zelfs in mindere oogstjaren zorgen zij dat wat in de fles gaat goed is. Koop ze wel bij gerenommeerde wijnzaken en niet op marktplaats. Kies juist de minder grote jaren als 2003, 2004, 2007, die zijn sneller op dronk. Zoals Du Tertre 2003, die wil geen jaar meer wachten!’      

TEKST: ELLEN DEKKERS

serveer nooit meer een dull dinner

.delicious

NR1. FOODMAGAZINE

ontvang het lekkerste foodnieuws in je inbox

Vul een geldig e-mailadres in
Gelukt! Bedankt voor het aanmelden.
Aanmelden mislukt. Probeer het nog eens.