nr.1 foodmagazine

4x wit in december

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious.vinoloog Ellen Dekkers heeft in delicious.kerst 4 x wit voor december geslecteerd. Van een goedkope Sancerre tot verantwoorde Riesling. Maar waarom juist deze witte wijnen voor feestmaand december?

KOOPJE

naam sancerre, Cuvée Les Pierblancs, Robert Cantin herkomst Frankrijk, Loire, Sancerre druif sauvignon blanc schenkadvies in een slank hoog wijnglas, 8°C bij groene asperges, groene salade, oesters, geitenkaas • € 10,49 Plus

Ellen: ‘Sancerre heb je niet voor een koopje. Daarom liggen ze meestal niet in de supermarkt, en áls ze er liggen, vallen ze vaak wat tegen. Maar niet bij Plus, dankzij de kritische en kundige tong van wijninkoper Alexandra Pouderoyen. Stuivend droog wit, deze sancerre. Groen gras, sappige granny smith, limoen en zelfs een kruisbesje in de geur. Deze wijn heeft alles wat sancerre tot sancerre maakt. Heerlijk om je feestmaal  mee te beginnen. Ideaal bij frisse veldsla met dé geitenkaas uit de streek; crottin de chavignol. Een klassieke combinatie die nooit verveelt!’

VERANTWOORD

naam riesling trocken, weingut Sybille Kuntz herkomst Duitsland, Moezel druif riesling schenkadvies nu drinken tot 2015, in hoog, taps toelopend glas, 8-10°C bij delicate vis als tong en rogvleugel, fazant met appeltjes of verfijnd Aziatisch • € 14,65 okhuysen.nl

Ellen: ‘Sybille Kuntz is inmiddels een begrip in de Moezel. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze, in haar wijngaard zijn bloemen en groene planten welkom. Hoe meer leven in de bodem, des te meer vreugde. Bio is een must. Zij doet er alles aan om een riesling te laten stralen. Haar opbrengst houdt ze laag en ze plukt alleen de allerrijpste druiven om heerlijke droge wijn van te maken. Wit met kracht en finesse. Wijn om van te watertanden, met een waaier van heerlijke geuren en smaken; jasmijn, knisperende appels, gele pruimen. Dit aangevuld met een zilt-frisse sensatie, minutenlang! Meer hoef ik niet te zeggen, toch?’

ANDERS

naam Cantina di Terlano, Vorberg herkomst Italië, Alto Adige druif pinot bianco/weissburgunder schenkadvies uit karaf of in groot, bolvormig glas, 10°C bij witte vis en gevogelte en paddenstoelen met lichte roomsaus • € 15,95 henribloem.nl

Ellen: ‘Voor pinot blanc op z’n best moet je in Zuid-Tirol zijn. Nooit geweten dat deze druif zo goed kan ouderen, maar coöperatie Terlano levert het harde bewijs. Wijngaard Vorberg ligt net boven Terlano, op ruim 750 meter boven zeeniveau. Zomers bloedheet, maar hoog in de bergen koelt het ’s avonds goed af. Zo krijg je een prachtige balans tussen het rijpe zachte fruit en verfrissende zuren. Door 12 maanden rijpen op zijn gisten krijgt de wijn nóg meer smaak en body. Gastronomisch goed door zijn complexe volle smaak en goede zuren. Een juweeltje!’

CRÈME DE LA CRÈME

naam vin de pays, Collines Rhodaniennes, Yves Cuilleron herkomst Frankrijk, Rhône druif roussanne schenkadvies tulpvormig wijnglas, 10-12°C bij geroosterde groente of kip met specerijen als gember en kurkuma, risotto, gerookte vis, kalfsvlees • € 12,95 vojacek.nl

Ellen: ‘Wijn van Yves Cuilleron, een van de grootse talenten uit Noord-Rhône. Alles wat hij maakt, van de beroemde condrieu tot deze landwijn, is om van te watertanden. Zijn motto: zo rijp mogelijk plukken! Rousanne is een minder bekende rhônedruif, Yves kent hem als zijn broekzak. Superrijpe wijn, exotisch en gul, maar absoluut niet te zwaar. Hij speelt met frisheid en rijpheid, beetje houtrijping. Reuze spannend. En dan te bedenken dat dit nog maar zijn ‘simpelste’ wijn is.’

TEKST: ELLEN DEKKERS

delicious. wijn ellen

serveer nooit meer een dull dinner

.delicious

NR1. FOODMAGAZINE

ontvang het lekkerste foodnieuws in je inbox

Vul een geldig e-mailadres in
Gelukt! Bedankt voor het aanmelden.
Aanmelden mislukt. Probeer het nog eens.