nr.1 foodmagazine

BLOG styling: tot in de puntjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Je maakt je kerst nog mooier met een stralende styling. Daar weten de fotografen en stylisten van delicious. alles van. Stagiair Nadia Khaleghi reisde af naar de fotostudio en gunt ons een kijkje achter de schermen van de kerststylingshoot. Onze stylisten delen in delicious. december namelijk hun geheime tips & tricks voor een kerst om never nooit te vergeten. 

Aan een idyllische, Hollandse dijk vind ik de fotostudio van Eric van Lokven. Samen met stylist Cyn Ferdinandus werken we hier aan onze stylingtips voor kerst. Uit de studio komen de heerlijkste geuren me al tegemoet. Want het eten dat wordt gefotografeerd, moet wel eerst gekookt worden. Dat doet fotokok Jacqueline Pietrowski, zij maakt in hoog tempo het ene gerecht na het andere zodat Eric en Cyn niet hoeven wachten. In voedselfotografie is je camera belangrijk, maar de duurste camera is geen garantie voor mooie foto’s. Er is veel meer om rekening mee te houden. Ik heb een bepaalde uitrusting waar ik niet zonder kan als het gaat om voedselfotografie en in dit artikel vertel ik je daar meer over.

Na een warm onthaal vertelt Eric me dat door de regelmatige opdrachten voor delicious. dit kleine team voelt als ‘oude jongens krentenbrood’. Even kort worden wat foto’s geschoten voor een andere sessie en dan breekt mijn favoriete deel van de dag aan: de maaltijd! Ik val precies met mijn neus in de boter en schuif aan om de gerechten van Jacqueline te proeven. Het weer is zowaar stralend en dus zitten we buiten!

Na de korte lunch wordt een tas vol kerstdecoraties van onze stylist Maaike Koorman afgeleverd die vandaag ook worden gefotografeerd. Artdirector Janine Couperus heeft een moodboard gemaakt dat de sfeer voor deze productie laat zien. Beeld en tekst als leidraad voor de stylist en fotograaf. Cyn en Eric interpreteren het moodboard en stemmen hun styling en fotografie hierop af. Terwijl Eric zich klaarmaakt voor de foto’s, strijkt Cyn last minute nog de kreukels uit de witte doek die als achtergrond wordt ingezet. Witte en lichte tinten overheersen in deze productie.

Ik verbaas me over de gigantische hoeveelheid bestek en servies in Erics studio. Cyn selecteert perfect dat wat past bij de mood van de shoot. Zij maakt gebruik van handige kneepjes als wat klei waarmee ze een wiebelige stapel koekjes stabiel houdt voor de foto. Wat een enorm precisiewerk om alles in de compositie mooi in het kader te positioneren! Cyn is zo geduldig, schikt en herschikt, verplaatst een stolp, hoewel ik het verschil met het blote oog nauwelijks zie. Ze checkt via de camera of het beeld klopt en eindelijk is ze tevreden. Op deze manier worden alle decoraties gefotografeerd.

Als de foto’s klaar zijn, mag ik een kijkje nemen op de laptop van Eric. De beelden zijn prachtig! En de kunst van eenvoud is overtuigend. Grappig genoeg heb ik vandaag ook geleerd dat de kunst van eenvoud ook ontzettend veel tijd vergt.

 

styling