kabeljauw met spinazie, rozijnen en pijnboompitjes

Kabbeljauw spinazie rozijnen piijnboompitten

Dit herfstige weer is het perfecte decor voor een Italiaans najaar. En wat is een Italiaans menu zonder de kleine maar oh-zo fijne pijnboompitjes. Deze kabeljauw met spinazie, rozijnen en die fijne pijnboompitjes is ook nog eens ideaal voor kids: spinazie is sowieso favoriet en gecombineerd met zoete rozijnen en romige aardappelpuree een absolute herfst-topper!

kabeljauw met spinazie, rozijnen en pijnboompitjes

hoofdgerecht | 4 personen

1 kg kruimige aardappels, geschild
3-4 teentjes knoflook, gepeld
125 ml melk
6 el olijfolie extra vierge
3 el rozijnen
3 el pijnboompitjes
500 g kabeljauwfilet, op kamertemperatuur
300 g spinazie, gewassen
1 (biologische) citroen, gewassen

Zet de aardappelen en knoflook met een beetje water en zout op, breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 20-25 min. gaar. Giet het vocht af. Stamp de aardappels met de knoflook tot een grove puree, voeg de melk en 3 eetlepels olijfolie toe. Breng het op smaak met zout en peper.

Breng een laagje water aan de kook, voeg de rozijnen toe en laat ze op laagste vuur 5 min. wellen. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin en neem ze uit de pan. Dep de vis droog met keukenpapier en bestrooi aan beide kanten met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie bak de vis in 3 min. goudbruin, draai het met een spatel om en bak de andere kant ook nog 2 min.

Doe de spinazie in een grote pan op hoog vuur en laat het in enkele min. slinken, breng het op smaak met zout en peper. Zeef de rozijnen, roer ze door de spinazie en schep in een schaal. Strooi de pijnboompitjes erover, rasp of trek citroen sliertjes van de schil erboven en druppel de rest van de olie erover. Schep een grote lepel knoflookaardappelpuree op het bord, leg de vis erop en de spinazie ernaast. Serveer de overige puree apart erbij.
Bereiden ± 35 min

TIP Lekker met in olijfolie gebakken courgette, voeg op het laatste moment royaal grof gehakte basilicum en munt toe.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN BEWERKING ONLINE REDACTIE DELICIOUS.

* Dit recept verscheen eerder in delicious. oktober 2011

bonenschotel oesterzwammen gremolata - delicious