delicious. <3 heel holland bakt

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Elke woensdagavond ploffen wij met een punt pavlova voor de buis voor Heel Holland Bakt. Een uur lang zien we daar Nederlands beste amateurbakkers zwoegen met spuitzakken en maatbekers. Wij spraken de benjamin van de overgebleven kandidaten: Rutger.

De 27-jarige Rutger draait in Heel Holland Bakt zijn hand niet om voor een macarontoren, een amandeltulband met abrikozen of slaapmuts. Showstoppers zijn het. Stuk voor stuk.

‘Ik volgde het Engelse origineel, The Great British Bake-off, al jaren. Toen bekend werd dat er in Nederland ook een tv-bakshow kwam, gaf ik mijzelf op. Het aanmeldformulier was lang en de selectie streng, maar ik ben er doorheen gekomen. Zo ging ik er ook in: ik ga het gewoon proberen.’

Waar heb je dat bakvirus opgelopen?

‘Ik bakte natuurlijk als kind wel eens. Maar het begon pas toen ik op mezelf ging wonen op mijn 18e/19e. Ik kocht een combi-magnetron met een bakplaat en startte met bakken. Simpele appeltaart of chocoladetaart uit een kooktijdschrift of bakboek.’

Wanneer was het hek van de dam?

‘Op een gegeven moment kreeg ik een bijbaantje in de zorg. Mijn eerste salaris was zo hoog dat het mij overweldigde. Mijn vrienden verklaarden mij voor gek maar ik kocht daar een KitchenAid van. Dat is een keukenmachine van ruim € 500.’ (Maar die bestel je nu éxtra voordelig als delicious.lezer)

Waarom ben je niet naar de bakkersschool gegaan?

‘Na mijn vwo wilde ik iets medisch doen. Bakken was toen nog helemaal geen optie voor mij. Ik zou daar nu graag iets mee doen, maar dat is in deze tijd moeilijk. Dus misschien ooit. Maar begrijp mij niet verkeerd; ik ben dol op mijn baan in de zorg.’

Bakken is precisiewerk…

‘Sommige mensen noemen mij een pietje precies, en dat zie ik eigenlijk meer als compliment. Ik ben secuur met het afwegen en heb een redelijk vaste hand. Dat moet ook wel als verpleegkundig; ik prik de hele dag infusen in mensen.’

Hoe breng je met stricte bakregels je creativiteit tot uiting?

‘In de basis ben ik heel precies. Na zoveel jaar ervaring weet ik de verhoudingen tussen ingrediënten. Daar voeg ik dan smaken aan toe, maar daarbij ga ik altijd voor klassiek. Andere kandidaten zie ik wel eens met kardemom of anijs in de weer. Ik houd het liever bij aardbei, framboos en banaan.’

Tijdens de technische opdracht word je kennis van die bakregels zwaar getoetst.

‘Inderdaad krijg je daarbij heel weinig informatie. Eigenlijk alleen de ingrediënten- lijst. Voor het deeg krijg je dan de gewichten van de ingrediënten, maar je moet zelf uitvogelen hoe je dat deeg in elkaar draait. Dat geldt ook voor de vulling. Die maakte ik voor de technische opdracht van vorige week (Cornish pasty) in de keukenmachine, waardoor je een paté-achtige structuur krijgt. Daar werd ik door jurylid Janny voor op de vingers getikt. Ik had bovendien geen idee hoe zo’n hartig broodje eruit moest zien. De enige instructie die we kregen, was dat het met één hand gegeten kan worden.’

Van wiens bakpassie raak jij enthousiast?

‘Ik vind Rudolph van Veen heel goed. Hij heeft zoveel plezier in zijn werk en passie voor het vak. Dat weet hij heel goed over te brengen.’

heel holland bakt

Vanavond bakt Rutger voor een finaleplek in Heel Holland Bakt. Maar hij is natuurlijk niet alleen. Zie om 20.30 uur op Nederland 1 hoe Narcis, Evert, Matthieu en Rutger bakken voor een podiumplaats. Ga zelf alvast oefenen voor het volgende seizoen met het delicious. bakboek. Ben je al overtuigd van je kunnen? Meld je hier dan aan voor het tweede seizoen.

heel holland bakt