nr.1 foodmagazine

oranjesoesjes om óp te eten!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zijn onze oranjesoesjes niet mooi? Nog beter: ze smaken alsof er een engeltje…. Handig: de oranjesoesjes kunnen een dag van tevoren worden gemaakt, net als de citroenroom. Vul de soesjes vlak voor het serveren. 

oranjesoesjes

voor 8 personen | 5-6 soesjes per persoon

voor de oranjesoesjes
180 g boter
225 g bloem, gezeefd
6 eieren

citroenroom
3 blaadjes witte gelatine
1 (liefst biologische) citroen, schil geraspt, sap geperst
75 g fijne kristalsuiker
paar druppels vanillearoma
500 g mascarpone
500 ml slagroom

glazuur en de garnering
1 (liefst biologische) citroen
100 g suiker
350 g poedersuiker, gezeefd
evt. gele voedingskleurstof (toko)

Breng 400 ml water, de boter en 1 tl zout in een ruime steelpan aan de kook en laat  de boter smelten. Voeg dan ineens alle bloem toe en roer totdat het deeg als een bal van de bodem loslaat. Neem de pan van het vuur en voeg 2 eieren toe. Klop ze door het deeg tot ze geheel zijn opgenomen. Dit gaat aan het begin vrij zwaar. Voeg nu één voor één de eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig door het deeg is opgenomen. Voeg het laatste ei in delen toe, het deeg mag namelijk niet te slap worden. Roer krachtig zodat een mooi glanzend deeg met stevige pieken ontstaat.

Verwarm de oven voor op 190°C. Maak met behulp van 2 dessertlepels mooie bolletjes, ter grootte van een bitterbal en leg die, met genoeg tussenruimte, op met bakpapier belegde bakplaten. Je hebt 3 bakplaten nodig. Bak de soesjes (per keer één bakplaat) in het midden van de oven in 20-30 min. gaar en zandkleurig. Ze moeten licht aanvoelen. Laat ze op een rooster afkoelen. Knip de soesjes aan de onderkant iets in om ze goed te kunnen vullen.

Snijd voor de garnering de schil van de citroen dun af (zonder het wit) en snijd in kleine stukjes. Breng 100 ml water met de suiker aan de kook. Voeg de citroenschilletjes toe en laat ze zachtjes 15 min. koken. Neem van het vuur en laat afkoelen. Klop voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap tot een glad en stevig glazuur en kleur het evt. met 2-3 druppels voedingskleurstof. Zet tot gebruik afgedekt met plasticfolie weg.

Week voor de citroenroom de gelatine 5 min. in koud water. Verwarm het citroensap met de suiker en los er van het vuur af de uitgeknepen gelatine in op. Laat iets afkoelen en roer samen met de vanille door de mascarpone. Klop de slagroom met het citroenrasp stijf en meng het luchtig met het mascar­ponemengsel. Laat in de koelkast opstijven tot gebruik. Schep het roommengsel in een grote spuitzak en spuit de soesjes ermee vol.

Neem de citroenschilletjes uit de siroop en laat op keukenpapier uitlekken. Doop de bovenkant van elk soesje in het glazuur, garneer met wat citroenschil en laat het glazuur drogen. Serveer per persoon 6-7 soesjes.
Bereiden ± 1 uur en 10 min / oven ± 3 x 30 min.

RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN STYLING DESIREE VAN DIJK FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

Dol op zoet? Bestel hier delicious. hét bakboek! Met 132x verleidelijk zoet uit 6 jaar delicious. Van macaron tot appeltaart en van scones tot crème caramel.
Te lekker en maar € 17,95!