nr.1 foodmagazine

kastanjesoep met chorizo

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Pittig door de chorizo en rode peper, aards door de kastanjes en saffraan, zoet door de ui en wortel. Samen een verrassende combinatie met de kruiden komijn en tijm. En ideaal voor de maandag, lijkt ons zo!

kastanjesoep met chorizo

voorgerecht | 4-6 personen

4 el olijfolie + extra voor serveren
1 rode ui, fijngesneden
1 wortel, in hele kleine blokjes
1 bleekselderijstengel, in hele kleine blokjes
1 stuk chorizo van 120 g, in kleine blokjes
2 tenen knoflook, gehakt
1 tl komijnpoeder (djinten)
1 tl tijmblaadjes
2 kleine gedroogde rode pepers, geplet 
(of 1 tl chiliflakes)
2 tomaten vers of uit blik, grofgesneden
500 g (verse) kastanjes, gepeld*, gehakt
20 draadjes saffraan, geweekt in 4 el 
warm water
100g (wilde) spinazie
evt. 100 g bietenblad

Verwarm de olie in een grote pan met dikke bodem zachtjes. Voeg ui, wortel, bleekselderij, chorizo en iets zout toe en laat zachtjes 20 min. onder regelmatig roeren zacht worden en licht karamelliseren. Hierdoor krijgt de soep een volle rijke smaak en kleur.

Voeg knoflook, komijn, tijm en pepers toe en bak zachtjes 1 minuut mee. Voeg dan de tomaten toe en laat nog 5 min. pruttelen. Voeg nu de kastanjes, 1 liter water en de saffraan met het vocht toe. Breng aan de kook en laat 15 min. zachtjes koken.

Pureer de soep met een stamper of kort met de staafmixer, de soep mag nog een beetje textuur houden. Voeg de spinazie en evt. het bietenblad toe en kook nog 1 min. Breng op smaak met  zout en peper en een scheut olijfolie.

*Kastanjes kun je bij sommige speciaalzaken vers of vacuümverpakt kopen. Evt. kun je ook kastanjes uit blik gebruiken, te koop bij delicatessenzaken of sommige goed gesorteerde supermarkten.

Bereiden ± 55 min.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN 
STYLING LAURA JONGENEEL BEREIDING 
EN RECEPTEN SANDER OVEREINDER / 
RESTAURANT AS, AMSTERDAM 
PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious.

kastanjesoep met chorizo