nr.1 foodmagazine

tips & tricks: bakvormen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

bakvormen

Bakvormtips van culi-redacteur en fervent thuisbakker Trudelies Schouten: iets om uit te printen en bij je verzameling bakvormen te leggen! Want als echte bakfans klopt de rest van de redactie graag aan bij Trudelies. Om al deze tips toch een keertje te bundelen, hebben we hieronder een rijtje bakvormtips. Om de bakliefde te delen!

vorm nr. 1
Springvorm, muffinvorm, cakevorm. Bij ons thuis zijn we allemaal gek op appeltaart, dus een springvorm staat op nr. 1. Maar als iets snel klaar moet zijn, bak ik graag muffins. In beide vormen kun je ook iets hartigs bakken, bijv. kleine quiches.

ideaal materiaal
Voor zoet bakwerk is goed geleidend metaal heel fijn. Kies de wat zwaardere doffe materialen, die verdelen de warmte geleidelijk. Blinkende, dunne vormen zijn veel goedkoper  maar vervormen en verkleuren sneller en het gebak verbrandt eerder.

koper is prachtig materiaal want spreidt de hitte enorm goed en gelijkmatig. Helaas wel kostbaar maar ook zeer duurzaam, en je moet wel van poetsen houden!

blik is betaalbaar, maar gaat niet lang mee. Vet het heel goed in, bij hoge temperaturen verbrandt het sneller. Doe blikken vormen niet in de vaatwasser, soda werkt in op het materiaal. Ook zuren reageren heftig met blik (fruit in een cake) en beïnvloeden de smaak negatief.

keramiek is zwaar, geleid de warmte heel gelijkmatig maar geeft minder snel een bruin korstje. Vet het goed in of gebruik bakpapier. Het is wel mooi om gebak in te serveren. Het is meestal vaatwas-proof, maar kan breken. Het is vaak wel wat duurder.

siliconen hoef je niet in te vetten, ze zijn bestand tegen hoge hitte, vaatwas-proof en je kunt het gebak makkelijk uit de vorm(en) halen. Het is duurder materiaal, maar er komen ook steeds meer betaalbare leveranciers.

vormen van gietijzer en emaille zijn zeer multifunctioneel, omdat je ze ook op allerlei verschillende fornuizen kunt gebruiken om in te koken, zelfs inductie. Gietijzer geleid heel goed en houdt ook warmte heel goed vast. Warm ze vóór gebruik iets voor.

zo bewaar je bakvormen
Metalen bakvormen berg je goed droog op in een droge ruimte (droge kast/bijkeuken, de kelder is vaak te vochtig). De meeste vormen roesten snel.

in de vaatwasser?
Alleen de geëmailleerde, keramische en siliconen vormen zijn bestand tegen de vaatmachine. Metalen vormen zijn niet bestand tegen soda en ook gietijzer kan niet tegen soda.

zo maak je een bakblik bakklaar
Om gebak goed uit een blik te krijgen, vet je het bakblik goed in met boter of met olie. Je kunt het ook bekleden met bakpapier. Er zijn ook bakblikken met een antiaanbaklaag, toch blijft het slim om deze licht met olie in te smeren. Tip: gebruik je bakpapier, maak het papier dan nat onder de kraan, frommel het helemaal in elkaar, knijp goed uit en modelleer het in de vorm.

piece of cake!
De hoeveelheid beslag mag de vorm tot 2/3 vullen, want een cake moet nog kunnen rijzen! Staat niet in je recept hoeveel beslag je maakt, dan is dat makkelijk te berekenen. Tel hiervoor het totale gewicht aan ingrediënten op (eieren wegen gemiddeld 50 g p.st.) en vermenigvuldig dit met 2, dan heb je ongeveer de maat van je cakeblik.

Stel je bakt een cake volgens recept, maar gebruikt een grotere vorm dan het recept aangeeft, dan zal je cake langer, soms breder (afhankelijk vorm), maar ook lager worden. Omdat de cake lager wordt is die ook eerder gaar, dus verminder de baktijd en houdt de cake op het laatst goed in de gaten. Omgekeerd kan de cake groter worden en over de vorm heenlopen. En waarschijnlijk is de cake nu niet in de aangegeven tijd van het recept gaar.

Wil je koken als Van Boven?

Ontvang een uniek welkomstcadeau bij een abonnement op delicious.magazine: het gloednieuwe kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven (t.w.v. € 39,99). In totaal krijg je 50% korting!

tijdelijk Gratis verzending

Thuis blijven = thuis koken! En laat delicious.magazine nou de perfecte bron van recepten zijn. Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!