maastricht tovert een lach op je maag

Duitsland kent honderden kerstmarkten. Dat doen ze goed daar. Maar in Nederland kun je ook genieten van mondverbrandende glühwein en slagroom met een beetje chocolademelk onderin. In Maastricht bijvoorbeeld. Ga eerst naar de markt en verwen jezelf daarna op een van de fijne plekjes die de zuid-limburgse Janneke Philippi ons tipt. Laat je delicious. weten hoe het was?

Bistro Boeuf la Roche is de nieuwe bistro van Bart Aussems. In het smalle, sfeervolle pand naast zijn Tout à Fait eet je dry-aged (gerijpt in de eigen speciaal geacclimatiseerde koelcellen!) rundvlees in allerlei varianten. Van dungesneden met geroosterde groenten als voorgerecht tot van de lavagrill met rodewijnjus of met bearnaisesaus en à la minute bereide steak tartare. De huisgemaakte kroketjes en de sukade van de lavagrill die wij er laatst aten zijn absolute aanraders. Toe zijn er bistroklassiekers als tarte aux pommes, crème brulée of fijne kazen met notenbrood. Ook heel fijn: voor kinderen is er de burger La Roche met dikke frieten. Topkwaliteit voor een meer dan goede prijs! Elke dag open vanaf 17 uur, St. Bernardusstraat 20, www.boeuflaroche.nl

Het verwarmde terras onder de luifel van De Comedie is een populaire (en onze favoriete!) plek voor een drankje, kom soep of glas wijn. Je vindt het terras op de hoek van een van de gezelligste, zeker met kerst!, pleinen van de stad: het Onze-Lieve-Vrouweplein. Elke dag open vanaf 10 uur, OLV-plein 30b, www.decomedie.nl

Op het Vrijthofis nu kerstmarkt, die met de schaatsbaan en het reuzenrad vooral voor kinderen erg leuk is. Stap om iets te drinken of te lunchen de straat over naar Il Bacaro, een nieuw adres in de zuid-oosthoek van het Vrijthof. Hier lunchten we een paar weken geleden met pane con prosciutto di parma. Goed brood eenvoudig belegd met goede parmaham, daar zijn we van. Elke dag open, Vrijthof 16e, www.ilbacaro.nl

En bij Café Sjiek eet je deze winter stevige kost. Krokettenfeest (huisgemaakte wildkroket en boerenkoolkroket), confit de canard of fazant met zuurkool, hertenragout met stoofperen, bloedworst met appel en spek (mmm!), om maar wat te noemen van de heerlijke kaart. Elke dag open vanaf 17 uur en in het weekend vanaf 12 uur, Sint Pieterstraat 13, www.cafesjiek.nl en @cafesjiek

En winter in Maastricht, da’s ook met een zak gebrande pinda’s van Blanche Dael op zak naar huis! Wolfstraat 28, www.blanchedael.nl