appel-amandelcrumble met karamelsaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Appels… Zuur of zoet: we krijgen er nooit genoeg van. Doe je ze in de oven met een kruimellaagje en verse, warme karamelsaus dan kunnen we dat echt niet weerstaan. Man, wat lekker! Mister Kitchen ging een paar jaar geleden op appelavontuur en kwam thuis met dit verrukkelijke recept.

appel-amandelcrumble met karamelsaus

nagerecht | 4 personen

crumble & appel

125 g amandelmeel*
125 g roomboter
4 appels (Granny Smith), geschild en in dunne plakjes
125 witte basterdsuiker
125 g bloem
1 el roomboter
100 ml calvados

karamelsaus

250 ml slagroom
1 vanillestokje
75 g gezouten (boeren)roomboter
150 g suiker

Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd met twee messen het amandelmeel, de roomboter, basterdsuiker en 2 g zout tot een kruimelig deeg (je kunt dit ook doen in een keukenmachine, maar stop op tijd zodat het geen vaste massa wordt). Meng als laatste de gezeefde bloem erdoor. Spreid de crumble uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de crumble in ± 20 min. bruin in de oven.

Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de appelpartjes in ± 5 min. lichtbruin. Blus ze af met calvados.

Doe de slagroom in een steelpan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg uit de peulen bij de slagroom en voeg ook het stokje toe. Breng de room  met de boter voorzichtig aan de kook. Verwarm de suiker en 50 ml water en laat de suiker oplossen door regelmatig de pan heen en weer te bewegen (niet roeren!)

Laat de suiker­siroop mooi goudbruin worden. Verwijder de vanillestokjes uit de room en
voeg de warme vanilleroom toe aan de suikersiroop. Roer op laag vuur tot een vloeibare karamelsaus.

Begin met de karamelsaus, schep daarop wat crumble en schik de appelpartjes eromheen.

Bereiden ± 25 min / oven ± 20 min.

* Te koop bij de Marokkaanse winkel of bij de natuurwinkel. Je kunt het ook zelf maken door amandelen fijn te malen in een keuken­machine. Let op: laat de machine niet te lang draaien, anders geven de amandelen olie af en krijg je een pasta in plaats van een poeder.

RECEPTEN & BEREIDING MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING SANDRA KISSELS

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

Appel-amandelcrumble-deliciousAppel-amandelcrumble