delicious. was Bij Jef

Bij Jef - Texel - delicious.arrangement

Marketingassistent Lisette doet het delicious. arrangement Bij Jef op Texel. ‘Eten en slapen op sterrenniveau, ik kon niet wachten…’

‘Er hangt een dichte mist als mijn vriendin Floor en ik zaterdags op de boot naar Texel stappen. We zien helaas niets maar zijn nog geen 20 minuten later al in Den Hoorn. Jef, de eigenaar en chef-kok verwelkomt ons hartelijk en gastvrouw Irisabella wijst ons de kamer. Lekker ruime suite met boxspringbed en natuurlijk Texelse dekbedden, dubbele regendouches, een bad én uitzicht op weilanden. We gaan direct op eilandverkenning! Floor was al eerder op Texel, voor mij is het een primeur.   Texel is heel anders en flink groter dan Ameland en Terschelling, toch komt het eiland-gevoel ook hier snel. Na een paar dorpjes ploffen we neer bij Strandpaviljoen Paal 17 in De Koog. Tijd voor warme chocolademelk met slagroom en dan rode wijn met Texeler kazen en vijgenchutney. Bij de haard eten we later pompoensoep met pistachenoten en stamppot met worst. Helemaal rozig van het buiten zijn en ons eerste eilandmaal, keren we terug naar onze hotelsuite en slapen na een spelletje Skip-Bo heerlijk onder de Texels wol.’

‘’s Ochtends staat een feestelijk ontbijt voor ons klaar; we beginnen de dag met bubbelwijn en een warm flensje met bakkersroom en kaneelsuiker. Zelfgebakken broodjes, beleg en sap en koffie/thee in overvloed. Leuk is de ‘wake-up call van Jeff’: een reageerbuisje gevuld met tomaat, gember, steranijs en citroen. Met een rietje in één teug ben je direct wakker. We nemen nog een perziksmoothie en gaan dan de inmiddels zonnige duinen in. Adembenemend mooie wandeling, en moe en met pijnlijke voetjes komen we bij Bij Jef terug. Vanavond krijgen we een gastronomisch 5-gangen verrassingsmenu met bijpassend wijnarrangement. Eerst  gaan we uitgebreid in bad.

Om 19 uur worden ook de andere delicious.gasten ontvangen in de lounge. Iedereen voelt zich welkom met Taittinger champagne en de amuses. Het diner start met gegrilde watermeloen, geïmpregneerd met olijfolie en zwarte olijven, geserveerd met ham. Lekker, maar nog lekkerder is de heilbot met  gazpacho van tomaat, groenten en kappertjes. Eigenaresse en sommelier Nadine serveert Spaanse witte wijn. We krijgen garnalen (direct uit zee!) en een oester in een foam van Texelse kaas. Nadine serveert nu Italiaanse witte wijn die perfect past bij de kaas. De volgende witte wijn is een bijzondere: slechts 1200 flessen worden er per jaar van deze biologische Loire-wijn gebotteld. Erbij eten we rode mul op linzen met een augurkmousse. Dan gaan we over op Italiaanse rode wijn en krijgen we het hoofdgerecht in 2 delen: eerst dry aged beef in eigen jus met courgettemousse en bosui. Dan ossenstaart met haricot verts, knoflookschuim met zilverui en spitskool. De dessertkeuze is zoet of kaas. Lastige keuze! Floor kiest zoet en ik ga voor kaas, zodat we van beide kunnen genieten. Chocolade met bloedsinaasappel en een crème brûlée met daarbij karamelkleurige port. Dan komt de kaaskar voorgereden met 12 verschillende (Texelse) kazen. Ik kies gerijpte geitenkaas en brandnetelkaas. Bijgaand een notenbroodje, kweeperengelei en vijgenjam en witte port. Met een blos op onze wangen van het wijnarrangement,  sluiten we af met espresso. Wat is dit lekker! Gelukkig kunnen we zo naar boven, met een muntlolly met knettersuiker als extraatje. Je begrijpt dat we alweer als rozen hebben geslapen.’

‘En dan is het maandagochtend. Weer pakt Jef uit met een voortreffelijk ontbijt, ditmaal met een wentelteefje met kaneelmousse en honing. Jefs wake-up call is erg welkom vandaag. En weer kunnen we de smoothie, nu met frambozen, niet weerstaan. Helaas is de mist weer terug, toch doen we een rondje eiland, zien de vuurtoren in de mist en zeehondjes en bruinvissen bij Ekomare. Met tegenzin rijden we naar de boot, terug naar het vaste land. Culinaire Verwennerij heet het Bij Jef. En dat is het!’

Bij Jef | Texel | bijjef.nl