nr.1 foodmagazine

de gouden appeltaart

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vier vandaag (en alle andere dagen) met ’n Hollandse appeltaart van patisserie/ chocolaterie Unlimited Delicious. Hun ‘oma’s appeltaart’ prijkt in veel grand-cafés, restaurants en theaters op de kaart. Wanneer de geurige taart uit de oven komt, proeven we… volmaakte eenvoud. Zachte zure appel mét bite en een vleugje vanille omgeven door een zoete knapperige korst.

voor 1 taart (8-10 personen)
250 g bloem
150 g boter
100 g witte basterdsuiker
½ ei
rasp van 1 citroen
2 tl bakpoeder

vulling
200 g rozijnen
1¼ kg appels (liefst Goudreinetten of Jonagold)
rasp van 4 citroenen
100 g suiker
300 g cakekruimels (van een ‘oma’s cake’ uit de supermarkt)
100 ml dikke ‘boerenland’ vanillevla
extra nodig: hoge bakvorm Ø 24 cm

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kneed met de keukenmachine de bloem, boter, basterdsuiker, het halve ei, de rasp van de citroen, ¼ tl zout en bakpoeder tot een homogeen deeg.

Als je geen keukenmachine hebt, doe je alles in een kom. Snijd de boter met twee messen klein, tot een kruimelig mengsel ontstaat en kneed ten slotte alles snel tot een glad deeg.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 4 mm dikte.

Bekleed er een ingevette hoge springvorm van Ø 24 cm mee. Zet de vorm 5-10 min. in de koelkast.

Laat de rozijnen 10 min. in een laagje water weken. Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis en snijd de partjes in de lengte weer door de helft en evt. nog een keer door de helft (vooral bij Jonagold, die garen minder snel). Giet het water van de rozijnen af. Meng de appelparten, rozijnen, citroenrasp, suiker, cakekruimels en vanillevla door elkaar.

Schep  het appelmengsel voorzichtig in de beklede vorm, rangschik de grove appelparten gelijkmatig over de vorm.

Bak de taart in ± 40 min. totdat het deeg bruin en gaar is. Bereiden ± 50 min / oven ± 40 min.

RECEPT Unlimited Delicious. BEREIDING MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING SANDRA KISSELS

 Dit recept is reeds eerder verschenen in delicious. magazine.