Siciliaanse vis in tomaten-citroensaus

De lekkerste Italiaanse tomatensaus maak je gewoon zelf. Van rijpe tomaten, goede olijfolie en verse kruiden. Hier op smaak gebracht met wat citroen, wat weer perfect past bij de gebakken vis. Erbij knapperige salade met peultjes en jonge spinazieblaadjes. 

hoofdgerecht (4 personen)

500 g dikke witvisfilets van bijv. koolvis, schelvis, in 4 stukken
1 biologische citroen, schil geraspt, sap geperst + extra partjes voor erbij
125 ml groene olijfolie
3 tenen knoflook, fijngesneden
flinke bos platte peterselie, blad gehakt
5 grote rijpe vleestomaten of pomodori (pruimtomaten), ontveld, in stukjes (of 1 blik)
mespunt suiker
300 g peultjes
250 g jonge bladspinazie
½ el fijne mosterd

Kruid de visfilets met zout, peper en wat citroensap. Verhit 3 el olie in een anti-aanbakkoekenpan en bak de filets in 3-5 min. (afhankelijk van de dikte) goudbruin, maar nog net niet gaar, keer halverwege voorzichtig. Neem de vis uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

Voeg nog 2 el olie, alle knoflook en ¾ van de peterselie toe aan het bakvet en bak zachtjes 2 min. Voeg 1 tl citroenrasp en de tomaten toe en bak zachtjes 15 min. onder regelmatig omscheppen, zodat het een dikke saus wordt. Breng de saus op smaak met suiker, zout en peper, leg de vis erin en laat nog 2 min. afgedekt doorwarmen. Strooi de rest van de peterselie er op het laatst over.

Kook ondertussen de peultjes in ruim water met zout in ± 3-4 min. beetgaar. Stort in een vergiet, spoel koud en laat uitlekken. Meng de peultjes met de rauwe spinazie. Klop voor de dressing* de mosterd met citroensap, zout en peper goed los en klop dan de rest van de olie erbij. Meng de salade met de dressing en serveer met de vis met saus. Geef de citroenpartjes erbij.
Bereiden ± 25 min.

*dressing bij de hand
Maak een flinke voorraad dressing in een grote pot. In koelkast blijft deze wel 3-4 weken goed. Zo maak je elke dag snel een andere salade.

Siciliaanse vis-delicious