zie daar: cider

De zoetzure appeltjesdrank is dorstlessend, mousserend en ook deze zomer erg geliefd. Ze zijn er, net als wijn, van zoet tot droog en gemaakt van verschillende fruitsoorten en –rassen. Toch blijft appelcider de favoriet. Maar wat is nu het verschil met vorige zomers?

De ambachtelijke ciders zijn in opmars. Deze komen vaak uit Engeland of Frankrijk en hebben enkel natuurlijke bruis. Deze smaak ligt dichterbij de originele appels dan industriële cider.

Dat doen de ciderbrouwers als volgt: De melange van appels wordt na de pluk gemalen tot pulp. Hieruit wordt met een pers het sap gewonnen en dat gaat door een zeef het houten vat in. Daarin fermenteert en rijpt het sap op een lage temperatuur 3 tot 36 maanden. Nadat de suikers zijn omgezet in alcohol wordt de cider geklaard, gefilterd en gebotteld.

De sterkere broer van cider is Calvados. Zo sterk, dat het wel cognac lijkt. Deze wordt gewonnen uit appelcider door deze twee keer te destilleren. Met Calvados en Cider komen wij die lange avonden op het terras komende zomer wel door.

Cider