grote zelfgebakken frieten

Dit weekend vindt de eerste internationale Frietenbakwedstrijd plaats in Bergen op Zoom, tijdens het culinair festival ProefMei. Twee amateur-teams uit Nederland en België gaan uitmaken wie de beste friet bakt. Lekker, maar stiekem weten wij allang dat zelfgebakken friet + zelfgemaakte mayo het allerlekkerst is.

 

bijgerecht (4 -6 personen)

1 kg lichtbloemige middelgrote aardappelen
1½ l frituurolie, bijv. arachide-olie
evt. 1 tak rozemarijn

Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten met een dikte van
1 cm. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Dit is belangrijk voor het gelijkmatig gaar worden van de friet.

Spoel de friet goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Droog ze eventueel met een schone theedoek.

Verwarm de olie in een ruime pan tot 140°C. Als je een frituurpan gebruikt zonder thermostaat, gebruik dan een thermometer.

Bak de friet in kleine porties van ± 200 g (1 middelgrote aardappel) tegelijk in 5-8 min. tot ze net gaar zijn, de baktijd is afhankelijk van de dikte van de friet. De friet mag in deze eerste bakronde niet bruin kleuren. Schud ze goed uit boven de pan.

Verwarm de olie nu naar 180°C en voeg evt. een takje rozemarijn toe voor de smaak.

Bak de friet opnieuw in niet te grote porties in 4-6 min. goudbruin. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de frituur en bestrooi met zout.

Bereiden ± 35 min.

Een goede tip van delicious.friend Yolanda van der Jagt: bak frieten van de Bartlett roosteraardappel. De nieuwe culi-aardappel die het helemaal schijnt te gaan maken. Meer info via albertbartlett.com. Meer tips in de Foodiefile van het 2012 julinummer van delicious.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN  FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept is eerder verschenen in delicious. magazine.

Grote frieten