nr.1 foodmagazine

boerenkoolrisotto met gerookte paprika en tête de moine

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 

Nu het toch niet écht winter wordt, is het tijd om de ouderwetse boerenkoolstamppot om te toveren in een boerenkoolrisotto. Compleet met gerookte paprika* en tête de moine. Je kunt de paprika roken of roosteren. Veel mensen hebben  zo’n rookoventje of rookzak en het geeft het gerecht nét de lift die het nodig heeft.

hoofdgerecht (4 personen)

  • 1 groene paprika*
  • 75 g waterkers of veldsla
  • 500 ml groentebouillon
  • 25 g boter
  • scheut zonnebloemolie
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 200 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 150 g fijngesneden boerenkool
  • olijfolie
  • evt. slagroom
  • evt. 1 ei
  • 2 el kappertjes
  • frituurolie, bijv. zonnebloemolie
  • 4 grote krullen Tête de Moine** (kaaswinkel)
  • evt. ook nodig: een rookoven of rookpan

Schil de paprika, rook hem in de rookoven* en snijd hem in dunne repen.

Blancheer de waterkers 1 min. in ruim kokend water met zout. Spoel onder de koude kraan, laat uitlekken en maak er met een staafmixer en 2 el groentebouillon een gladde puree van.

Verhit de boter en zonnebloemolie en bak hierin de sjalot zachtjes 3 min. Voeg de risottorijst toe en laat even zachtjes meebakken tot de rijstkorrels glazig worden. Blus af met witte wijn. Voeg, als de witte wijn verdampt is, de helft van de bouillon, de waterkerspuree, de paprika en de boerenkool toe. Roer regelmatig. Voeg, als al het vocht is opgenomen, de rest van de bouillon toe. Blijf af en toe roeren tot de risotto beetgaar is (totaal ± 20 min.). Breng op smaak met zout, peper en olijfolie.

Schep voor extra smeuïgheid evt. wat lobbig geslagen room en een (gepocheerde) eierdooier door de risotto. 

Frituur intussen de kappertjes knapperig in wat olie (of rooster ze in een droge koekenpan). Strooi ze over de risotto en leg een mooie krul Tête de Moine op de risotto. Of neem als alternatief geroosterde paprika. Blaker de paprika zwart boven een gasvlam of op 250º C in de oven. Doe hem 10 min. in een plastic zak en verwijder dan het velletje en de zaadlijsten.

* Je kunt de paprika roken of roosteren. Veel mensen hebben  zo’n rookoventje of rookzak en het geeft het gerecht nét de lift die het nodig heeft.

** Of neem geschaafde parmezaan als alternatief.

Bereiden ± 50 min.

p.p. ± 375 kcal | 10 g eiwit | 18 g vet | 43 g koolhydraten

RECEPTEN EWOUT FAASE BEREIDING BART STUART FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

Boerenkoolrisotto-delicious