salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot

vegetarisch
aantal 4 | lunchgerecht, voorgerecht | doordeweeks, herfst, kerst | | glutenvrij
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.
Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
kooktijd30 minutes
totale tijd30 minutes

ingrediënten

  • olie, om te frituren
  • 2-3 aardappels, groot, dunne schillen
  • 2 biocitroenen
  • 100 ml olijfolie frisgroen
  • 1 pompoen gehalveerd, klein, biologisch
  • 1 klein bosje basilicum, blaadjes geplukt
  • ½ biosinaasappel
  • 1 teentje knoflook, zeer fijngehakt
  • 50 g hazelnoten, geroosterd, fijngehakt
  • 250 g geitenkaas, oud, met aardappelschil

instructies

  • Laat een laag neutrale olie in een koekenpan heet worden of zet de frituurpan aan op 180ºC. Frituur de schillen ± 2 min., of tot ze krokant zijn. Laat uitlekken en bestrooi met zout.
  • Snijd intussen 2-3 plakjes citroen grof en pureer met de olijfolie en wat zout tot een gladde dikke citroendressing. Schil de pompoen, schaaf de pompoenhelften op de mandoline in heel dunne plakjes. 
  • Snijd de basilicum in ultrafijne reepjes. Meng met de rasp van de tweede citroen en de ½ sinaasappel, 2 el citroensap, knoflook en wat zoutvlokken. Verdeel de rauwe pompoen losjes over borden of over een mooie schaal.
  • Bestrooi met de basilicumgremolata, besprenkel met de citroendressing en bestrooi met de hazelnoten en evt. nog wat fleur de sel. Verdeel er mooie flinters geitenkaas over. Serveer met de krokante aardappelschillen.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Let vooral op de term ‘BGA’:
Staat er BGA op het etiket, dan weet je dat de kaas bekroond is door de Europese Commissie met een Beschermde Geografische Aanduiding. Geitenkaas met deze afkorting is wettelijk beschermd, en zo kies je altijd voor kaas met een bijzonder eigen karakter. Halfharde geitenkaas mag alleen ‘Hollands’ heten als hij is gemaakt van de melk van Hollandse geiten, geproduceerd op traditionele wijze. Wil je hier meer over weten? Kijk dan even op Hollandsegeitenkaas.nl.
Fotografie: Eric van Lokben. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay. Recepten: Merijn Tol. Productie: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!