spaghetti met tomaatjes, rucola en mozzarella

Spaghetti alla positano – spaghetti met tomaatjes, rucola en mozzarella – is een prachtig voorbeeld van een lekkere saus die je niet hoeft te koken. Op de pasta na zijn alle ingrediënten rauw. Gebruik alleen maar tomaten die zeer rijp, zoet en lekker zijn en olijfolie van goede kwaliteit!

voor- of hoofdgerecht (4 personen)

150 ml olijfolie
1 teen knoflook, flink gekneusd
1 bakje kleine rijpe roma tomaatjes (250 g), in kwarten
½ bosje basilicum, blaadjes gescheurd
6 el kappertjes (het liefst op zout, kappertjes wel goed afspoelen en laten uitlekken)
400 g spaghetti
1 bol mozzarella, in stukken gescheurd of in blokjes
75 g rucola, stelen verwijderd

Verwarm de olijfolie in een pannetje tot lauw, voel met je vinger in de olie, hij mag niet te warm worden! Voeg de knoflook toe. Haal het pannetje van het vuur en voeg de tomaten, basilicum, kappertjes en wat vers gemalen peper toe en laat minstens 1 uur marineren.
Kook de spaghetti volgens aanwijzing op de verpakking beetgaar.  Schep de pasta door de saus en schep de mozzarella en rucola erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper en serveer.
Bereiden ± 20 min. / marineren ± 1 uur
p.p. ± 825 kcal / 74 koolhydr. / 49 g vet

Wijntip Dit gerecht heeft drie belangrijke smaken: lichtzuur, iets zoet en bitter. Vooral die laatste bepaalt de wijnkeus: een zachte Fiano d’Avellino, Valcalepio of een Pigato (Ligurië).

receptuur en bereiding Leonardo Pacenti, restaurant Toscanini fotografie Harold Pereira  styling Cyn Ferdinandus