nr.1 foodmagazine

tabouleh met garnalen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Tabouleh is een simpel gerecht, verfrissend en licht, dus perfect om buiten te eten op een warme zomeravond.

hoofdgerecht (4 personen)

500 g grote garnalen, schoongemaakt
(evt. staarten eraan laten)
140 g bulghur (fijn)
3 rijpe tomaten
1 komkommer
100 g lente-uitjes, fijngesneden
15 g fijngesneden verse munt
70 g zwarte olijven zonder pit, in stukjes
1 bos verse bladpeterselie (90 g), blaadjes fijngesneden
2 citroenen, in partjes
4-6 vormpjes of kookringen van 8-10 cm Ø

pittig-kruidige marinade
80 ml olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngesneden
sap van 1 citroen
1 tl chilipepervlokken
1 tl fijngesneden verse oregano
1 el fijngesneden verse koriander
2 el fijngesneden verse peterselie

knoflookcitroendressing
80 ml olijfolie
80 ml citroensap
1 teen knoflook, fijngesneden
cayennepeper

Meng voor de pittig-kruidige marinade de olijfolie, knoflook, het citroensap, de chilipepervlokken en verse kruiden door elkaar.
Meng de garnalen in een kom met de pittig-kruidige marinade en zet deze afgedekt ± 1 uur in de koelkast.

Doe de bulghur in een kom en giet er 250 ml kokend water over, dek af met plasticfolie en laat ± 30 min. staan.
Meng voor de knoflookcitroendressing de olijfolie, het citroensap en de knoflook. Breng op smaak met cayennepeper, zout en peper.

Snijd de tomaten doormidden, verwijder het vruchtvlees en snijd ze in stukjes. Snijd de komkommer overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes.

Roer met een vork de bulghur los en voeg de tomaten, komkommer, lente-uitjes, knoflookcitroendressing, munt, olijven en peterselie toe; houd enkele olijven en wat peterselie achter voor de garnering. Breng op smaak met zout en peper. Zet de tabouleh tot gebruik in de koelkast.

Verhit de grillpan en rooster de garnalen 1-2 min. rondom (niet te lang want dan worden ze taai).
Doe de tabouleh over in vormpjes en stort ze op de borden. Leg de garnalen eromheen, druppel er evt. nog extra olijfolie over, garneer met citroenpartjes, de overgebleven olijvenstukjes en peterselie en serveer.

Bereiden ±45 min/ marineren ±1 uur
p.p. ±550 kcal/ 34 g koolhydr./ 34 g vet

receptuur en bereiding Amy Weldon fotografie Rob van Vet styling Anja Ditzel