nr.1 foodmagazine

worteltaart met gember en limoen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Op zoek naar een goed picknickgerecht? Ga dan voor deze zoete worteltjestaart. Een van de favorieten van de delicious. redactie.

 

gebak (± 12 punten)
350 g jonge worteltjes
3 eieren, gesplitst
175 g lichte basterdsuiker
100 ml zonnebloemolie + olie om in te vetten
100 ml notenolie + olie om mee te bestrijken
sap en rasp van 1 limoen + 1 plakje voor de garnering
2 tl kaneel
6 bolletjes gember, fijngeraspt
150 g hazelnoten, grof gehakt
225 g bloem
6 g bakpoeder
1 mespunt zout
250 g verse roomkaas
200 g poedersuiker
± 1 el maanzaad

Verwarm de oven voor op 175°C. Houd 3 dunne worteltjes achter voor de garnering en rasp de rest fijn.

Klop in een kom de eierdooiers en de suiker met de mixer schuimig. Klop de oliën er beetje bij beetje door. Klop 2 el limoensap, het limoenrasp en kaneel erdoor. Schep de worteltjes, gember en hazelnoten erdoor. Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en schep dit door het wortelmengsel.

Klop de eiwitten stijf. Schep het wortelmengsel erop en spatel alles goed door elkaar.
Schep het wortelmengsel in een ingevette springvorm van ± 24 cm Ø. Bak de taart in het midden van de oven in ± 1 uur goudbruin en gaar, dek de taart de laatste 10 min. af met aluminiumfolie. Laat de taart op een taartrooster afkoelen.

Klop de roomkaas los met 1 el limoensap en klop de poedersuiker er in gedeelten door tot een glad mengsel ontstaat. Bestrijk de bovenkant van de taart met een laagje kaas.

Snijd van de achtergehouden worteltjes de bovenkant (dikke kant) af zodat er ± 10 cm wortel over blijft. Snijd deze in de lengte doormidden en bestrijk ze rondom met notenolie. Garneer de taart met de wortels en een plakje limoen en bestrooi (rond de wortels) met wat maanzaad. Laat de worteltaart ± 1 uur opstijven in de koelkast.

Bereiden ± 25 min. oven 1 uur / afkoelen 3 uur / opstijven 1 uur
p.p. ± 525 kcal

 

worteltaart-delicious