nr.1 foodmagazine

hoeksche chips

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zeven jaar geleden besloten de Hoeksche Waardse akkerbouwers Gerrit Rozendaal, Henk Scheele en René de Zeeuw om over te gaan naar de gezamenlijke teelt van aardappels. Maar behalve het kweken van aardappels wilden ze ook iets smakelijks van de piepers maken. Omdat de boeren voor thuisgebruik al regelmatig chips maakten waar ze enthousiaste reacties op kregen, was de keuze snel gemaakt. Na een jaar intensief experimenteren met oliesoorten en aardappelrassen slaagden ze erin verrukkelijke, handgebakken chips te produceren. Gerrit Roozendaal: ‘Hoeksche chips worden met schil en al verwerkt en hebben daardoor een volle smaak. De aardappelschijfjes worden in zuivere zonnebloemolie gebakken, met zeezout als enige toevoeging. Daardoor bevatten ze maar vier procent verzadigde vetzuren, en horen volgens de consumentenbond tot de meest gezonde chips.’ De drie boeren zijn nu een aantal jaar verder en bedienen inmiddels zo’n duizend winkels en supermarkten, en dat allemaal vanuit de schuur op het erf. Gerrit: ‘Zelf staan we niet meer achter de frituurpan, hoor. Daar hebben we nu vier personeelsleden voor.’ Gerrit, Henk en René doen hun best om zo milieubewust mogelijk te werken. Gerrit: ‘Bijvoorbeeld voor het aanleggen van akkerranden met bloemenmengsels en gras. Daar komen veel nuttige insecten op af die ons helpen bij de bestrijding van die eeuwige bladluis.’ Check ook dit filmpje. Meer info op ambachtelijkechips.nl.