Eendenbout braden of confijten

Nog drie dagen en dan luiden we onder het genot van een oliebol en een glas champagne het nieuwe jaar in. Een mooie gelegenheid om een aantal prangende vragen over oud & nieuw-gerechten voor te leggen aan culinair redacteur Trudelies.

Eendenbout: heerlijk tijdens kerst, maar ook een geliefd oud & nieuw-gerecht. Beste Delicious-redactie, Weten jullie een goed recept met eendenbouten? Ik heb er nog een stuk of 4 in de vriezer liggen en kom alleen recepten tegen voor geconfijte eendenbout. Erg lekker, maar ik kan me niet voorstellen dat dat het enige is dat je met zo’n boutje zou kunnen maken. Hebben jullie suggesties? En voor wat betreft het confijten: kan dat ook in bijvoorbeeld olijfolie, of alleen in eenden- of ganzenvet? Met vriendelijke groet, Karin Castelijn Culinair redacteur Trudelies tipte Karin: Beste Karin, Je kunt eendenbouten ook heel goed zachtjes braden in wat olie met boter, zo’n 20-35 min. Dat is dus een langere braadtijd dan de borstfilets, die je rosé eet. Eendenbouten moeten gaar zijn, maar hoe lang ze daarvoor nodig hebben hangt een beetje van de grootte af (wilde boutjes zijn een stuk kleiner dan tamme). Je kunt ze ook kort braden en dan verder meestoven op bijv. zuurkool. Of helemaal gaarbraden, het vlees van de pootjes afhalen en in een beetje oosterse salade met veel kruiden verwerken. Daarvan staan genoeg recepten in delicious. vermeld, vaak met kip of eendenborst dat je makkelijk kunt vervangen door eendenbout. Ik denk dat confijten in olijfolie ook zal gaan, maar houd het vet dan laag in temperatuur, niet hoger dan zo’n 90°C. Als je boter gebruikt moet je het eerst klaren, zodat al het vocht eruit is en je de eiwitbestanddelen verwijderd hebt. Of koop geklaarde boter of ghee bij een goede slager of de natuurwinkel. Fijne feestdagen! Met vriendelijke groet, Trudelies Schouten Culinair redacteur delicious.