nr.1 foodmagazine

Tips van culinair redacteur en moestuinier Trudelies Schouten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het is weer moestuinseizoen. Hoe je het beste een moestuin onderhoudt, weet onze culinair redacteur en moestuinbezitter Trudelies Schouten. Hier haar tips:

– Snijbiet kun je tot aan de vorst in het najaar oogsten.
– Van bonen (peultjes, doperwten, blauwschokkers en sperziebonen) heb je dubbel plezier. Eerst mooie bloesem en daarna de peulen. Ze hebben wel een steuntje in de rug nodig: een klimrekje of kronkelige takken. Bonen gedijen zelfs op redelijk arme grond.
– Zaai met beleid. Begin met 10 -15 zaadjes en herhaal dat een maand later nog een keer. Daarmee voorkom je een oogst van bijvoorbeeld 40 slakroppen ineens.
– Gebruik geen tuinaarde voor nieuwe plantjes maar eerst potgrond!
– Spinazie, raapstelen, postelein en andijvie kun je al vroeg zaaien. Elk zaad heeft een bepaalde voorkeurstemperatuur om te ontkiemen. Bovengenoemde soorten ontkiemen juist als het nog redelijk koel is. Andere zaadjes kiemen pas als het echt wat warmer wordt. Voor het ontkiemen is mild vochtig, licht regenachtig weer heel goed. Is het te droog, dan moet je af en toe de gieter hanteren. Zet groenten op een lichte, zonnige plek. Bij kruiden is dat verschillend, maar mediterrane kruiden houden van veel zon. Basilicum heeft ook ’s nachts een temperatuur van boven de tien graden nodig, anders legt dit kruid het loodje.

Cover_DLC202007_website
Op vakantie in eigen keuken!

Deze zomer gaan veel van ons niet op reis, maar vieren we een staycation: vakantie thuis of in eigen land. En dan wil je natuurlijk wel koken & eten als op vakantie. Daarom staat dit juli-nummer van foodmagazine delicious. vol met 56 homemade vakantie-recepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.