nr.1 foodmagazine

zoete aardappel: wie zoet is…

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zoete aardappelen komen oorspronkelijk uit Mexico. Bataten, zoals de knollen ook wel worden genoemd, zijn de verdikte wortels van de subtropische batatenplant.

De knollen komen in allerhande bonte kleuren op de markt, van wit en lichtgeel tot violet en rood, van langwerpig tot rond, en met wit of oranje vruchtvlees. Niet alleen verschillen de aardappelen in smaak en teint, ook de kookeigenschappen verschillen per soort. De ovale, oranje zoete aardappel met oranje vruchtvlees is het best verkrijgbaar in ons land.
Bewaar zoete aardappelen, net als gewone aardappelen, op een koele en donkere plaats. Goed schoonboenen volstaat, schillen mag uiteraard. De knollen kun je, in plakjes, parten, blokjes of repen, koken, bakken of frituren. Grillen, poffen en roosteren geeft het milde aroma een enorme smaakboost.

De licht zoete batatensmaak doet het goed in salade, puree, soep, pasta, brood en zelfs in nagerechten en taart. Combineren doet de knol, die overigens geen familie is van de aardappel, uitstekend met lam, vis, kip en varkensvlees. Voor kinderen maak je deze frites – ouders smullen mee!

Zoete aardappelfrieten met rozemarijnzout

voor 4 personen

1 kg zoete aardappelen
olie om te frituren
2 el grof zeezout
1 tl verse rozemarijnnaaldjes

Boen de aardappelen schoon en snijd ze in (dikke) frieten. Verhit de olie om te frituren tot 160 ºC. Bak de frieten in kleine porties 4-5 minuten voor. Stamp intussen in de vijzel het zout met de rozemarijn fijn. Laat ze in een vergiet met keukenpapier goed uitlekken. Verhoog de temperatuur van de frituurolie tot 180 ºC en bak de frieten in meerder porties goudbruin en krokant. Bestrooi ze met het rozemarijnzout en geef er mayonaise die je op smaak brengt met kerriepoeder en/of gemalen komijn bij.

zoete aardappel