Koken met chorizo

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. lezeres Karin: ‘Vanavond zag ik op mijn deurmat weer een nieuwe delicious. (november ’09, red.) liggen! Meteen de verpakking eraf gehaald en lekker zitten neuzen. Staan ook deze keer weer heerlijke recepten in. Bij een aantal gerechten staat als ingrediënt een chorizoworstje genoemd. Ik vroeg me af hoeveel een ‘worstje’ precies is. De meeste chorizoworsten die ik tegenkom zijn 250 g. Is dit ook de hoeveelheid die in deze recepten wordt bedoeld? Alvast bedankt, dan kan ik snel aan de slag, mmmmm!’

delicious. culinair redacteur Trudelies Schouten: ‘In de supermarkt kun je chorizoworsten inderdaad als houdbare grotere worsten (ca. 250 g) kopen die redelijk lang in de koelkast goed blijven. Bij de slager kun je deze worst per gewicht kopen, vaak in verschillende kwaliteiten. Of koop de, meestal kleinere, delicatessenworsten die bij sommige Spaanse winkels verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld van het Spaanse pata negra varken waar ook de beroemde gedroogde ham vandaan komt. De hoeveelheid chorizo in een gerecht hangt een beetje af of de worst als smaakmaker wordt gebruikt of als prominent ingrediënt. En natuurlijk speelt je eigen smaak een rol, ik zou voor 4 personen tussen de 150-250 g gebruiken. Je kunt ook altijd met een kleinere hoeveelheid beginnen. Ik denk dat het bij de Kikkererwten-chorizostoofpot (p. 51) om niet meer dan 250 g gaat. Teveel chorizo wordt te overheersend. Bij de Spaanse kip-chorizorijst (p. 60) zal het dan zo’n 125 g zijn. Dat zou ik er zelf ook door doen.’